Vurdering av fastleges praksis overfor abortsøkende kvinner
Statens helsetilsyn avgjør hvert år et betydelig antall tilsynssaker overfor helsepersonell og virksomheter i helsetjenesten basert på informasjon om enkelthendelser. Noen av disse blir publisert på denne nettsiden i anonymisert form. Sakene er ment som eksempelsaker for at virksomheter og personell skal ha nytte av dem og for å informere om vår virksomhet, og ikke som en hjelp til identifisering av enkeltsaker og enkeltpersonell.
Offentlighetens krav på innsyn i enkeltsaker er ivaretatt gjennom at alle kan be om innsyn i enkeltdokumenter, basert på offentlig tilgjengelige postlister.
Statens helsetilsyn fikk ved brev 24. juni 2014 fra Fylkesmannen i Troms oversendt en tilsynssak som omhandlet fastlege Xs praktisering av reservasjon mot å henvise til abort av samvittighetsgrunner.
Saksforholdet
Fylkesmannen i Troms (heretter Fylkesmannen) opprettet tilsynssak på bakgrunn av klager etter at fastlege X i media hadde gitt uttrykk for at hun praktiserte reservasjon mot henvisning til abort.
Det fremgår av sakens dokumenter at X har vært ansatt som fastlege ved Y siden 2004 og har fastlegeavtale med Tromsø kommune. X opplyste i uttalelse datert 2. april 2014 til Fylkesmannen at hun tar imot abortsøkende kvinner til samtale og undersøkelse, men fyller ikke ut abortbegjæringsskrivet.
Enhetsleder for allmennlegetjenesten i Tromsø kommune, Helga Kramvik, opplyste i brev datert 7. april 2014 til Fylkesmannen at kommunen ikke har noen ordning som tilsier at fastleger kan reservere seg mot deler av helsehjelpen. Videre at dere kjente til fastlegens reservasjonspraksis, men at dere som følge av politiske signaler fra regjeringen og høringer om forslag til forskriftsendringer, valgte å avvente oppfølging av fastlegen.
Statens helsetilsyns vurdering
Saken gjelder spørsmål om fastlege Xs praksis overfor abortsøkende kvinner er i tråd med gjeldende regelverk og kommunens ansvar for å sørge for at fastlegers praksis er i samsvar med krav fastsatt i regelverket, jf. helse- og omsorgstjenesteloven §§ 3-1, 3-2 og § 4-1, jf. fastlegeforskriften §§ 3, 4, 7, 16 og § 24.
Den 1. januar 2015 trådte det i kraft endringer i forskrift 15. juni 2001 nr. 635 om svangerskapsavbrudd (abortforskriften) §§ 1, 2, 4 og 19, som innebærer at fastlegen ikke lenger skal henvise abortsøkende kvinner til sykehus. Endringene går ut på at fastleger ikke skal skrive under på abortbegjæringsskjemaet, og heller ikke legge ved skriftlig henvisning. Fastlegen skal fortsatt gi kvinnen informasjon og veiledning, gjennomføre kliniske undersøkelser samt sende kvinnens begjæring om abort til sykehuset sammen med nødvendige medisinske opplysninger.
Videre fastsatte Helse- og omsorgsdepartementet, ved forskrift 5. desember 2014 nr. 1524, endringer i fastlegeforskriften §§ 7, 11, 16 og § 24; også disse med ikrafttredelse 1. januar 2015. I tillegg til tilføyelse av et nytt ledd i fastlegeforskriften
§ 24 om at fastlegen ikke lenger skal henvise abortsøkende kvinner, er kommunenes ansvar for å sørge for at fastlegenes praksis er i tråd med regelverket tydeliggjort i forskriftens § 7.
Som følge av de ovennevnte endringene i abortforskriften og fastlegeforskriften, som innebærer at fastleger ikke lenger skal henvise abortsøkende kvinner, legger vi til grunn at fastlege Xs praksis overfor abortsøkende kvinner nå er i samsvar med gjeldende regelverk. Statens helsetilsyn finner derfor ikke grunn til å følge opp saken overfor Tromsø kommune, og vi anser tilsynssaken som avsluttet.
Med hilsen
Jan Fredrik Andresen
direktør
Hanne Murstad
seniorrådgiver
Brevet er godkjent elektronisk og sendes derfor uten underskrift
Kopi til:
X
Fylkesmannen i Troms
Helsefaglig saksbehandler:
seniorrådgiver Åge Norman Hansen
Juridisk saksbehandler: seniorrådgiver Hanne Murstad
Lenker om tilsynssaker
Avgjørelser i enkeltsaker – søkeside
Enkeltsaker fra helse- og omsorgstjenesten og varselsaker (§ 3-3 a)