Hopp til hovedinnhold

I hendelser som undersøkes vil Helsetilsynet kartlegge hendelsesforløp, årsaksfaktorer og årsakssammenhenger på tvers av tjenester. I tillegg til barnevern, helsetjenester og sosialtjenester, som Helsetilsynet fører tilsyn med sammen med Statsforvalterne, kan det også bli aktuelt å innhente opplysninger fra andre sektorer, som barnehage, skole og politi.

Skal se etter systemsvikt på tvers av sektorer

Målet med ordningen er å identifisere systemsvikt på tvers av sektorer og bidra til læring og forbedring i tjenester og virksomheter, og med dette bidra til redusert risiko for at barn utsettes for vold, overgrep og grov omsorgssvikt.

– Undersøkelsesordningen innebærer en utvidelse av Helsetilsynets oppgaver. Vi er glade for den tilliten vi har fått, sier direktør Sjur Lehmann.

– Å bidra til at offentlig innsats henger godt sammen, kan være avgjørende. Det har vi sett i mange saker. Vi tar fatt på arbeidet med stort alvor.

– Jeg er glad for at vi nå får på plass en slik undersøkelsesordning for alvorlige hendelser som skjer barn. Det å legge ordningen til Helsetilsynet vil være et godt utgangspunkt for læring i tjenestene og forebygging av systemsvikt, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (SP).

Opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn

Undersøkelsesordningen er en del av regjeringens opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner. Helsetilsynet etablerer nå ordningen innenfor dagens regelverk, men det pågår et arbeid med å lovregulere rammene for undersøkelsesordningen for å understøtte en tverrsektoriell tilnærming.  

Ordningen skal være på plass innen nyttår.

– For å sikre en rask og god oppstart, vil vi nå invitere til innspillsmøter med aktuelle og berørte personer, organisasjoner og tjenester, sier Sjur Lehmann.