Hopp til hovedinnhold

Endringer i lovverket om tilsyn er likevel ikke nok for å redusere risiko for alvorlige hendelser. Pasientsikkerhetsarbeid er langsiktig innsats og må involvere helse- og omsorgstjenesten, fag- og kompetansemiljøer, utdanningsinstitusjoner og den statlige helseforvaltningen. Det er viktig at alle drar i samme retning, og at vi samler ressursene til felles innsats på feltet.  

De foreslåtte endringene i tilsynsmyndighetenes rolle og ansvar i forbindelse med alvorlige hendelser er gode og helt nødvendige, og at det er klokt å unngå detaljregulering av tilsynsmyndighetenes oppgaver, mener Helsetilsynet. 

Virksomhetene som hovedaktører 

– Det er helsetjenestene som er viktigst i arbeidet med å lære av alvorlige hendelser og styrke pasientsikkerheten, fremholder Lehmann. 

God gjennomgang av alvorlige hendelser krever kompetanse i forbedringsarbeid, god ledelse, ressurser og et arbeidsmiljø med psykologisk trygghet. Vi trenger å styrke kompetansen i forbedringsarbeid generelt og oppfølging av alvorlige hendelser spesielt, for at en ny meldeordning skal fungere best mulig.  

Involvering av pasienter, brukere og pårørende 

Pasienter, brukere og pårørende må ha mulighet for å be tilsynsmyndighetene om å følge opp en sak, uavhengig av de særskilte kriteriene for å melde om alvorlige hendelser. 

– Det er viktig å involvere pasienter, brukere, pårørende så vel som helsepersonell ved tilsyn etter alvorlige hendelser, for å forstå hva som har skjedd og hvorfor. De har ofte gode forslag til tiltak for å hindre lignende hendelser i fremtiden, sier Lehmann. 

Helsetilsynet mener det er nødvendig å få på plass en ny meldeordning, uavhengig av spørsmålet om sammenslåing av Statens helsetilsyn og Ukom. Vi trenger en meldeordning som gir et godt bilde av situasjonen i tjenestene, og bruker ressurser godt og effektivt på tiltak som virker. 

Høringssvar - ny meldeordning (Oppfølging av Varselutvalgets rapport) Brev til Helse- og omsorgsdepartementet 13. januar 2025.