Mangler en rød tråd i arbeidet med barn og unges psykiske helse
I 2024 gjennomførte statsforvalterne tilsyn med om kommunene følger folkehelselovens krav til systematikk i arbeidet med å fremme barn og unges psykiske helse. Resultatene viser rom for forbedring.
Mange kommuner mangler en rød tråd i arbeidet, til tross for stor oppmerksomhet på temaet. Tiltakene som er satt i gang, mangler ofte forankring i kommunens egen oversikt over helsetilstand og utfordringer. Mange kommuner har ikke en god internkontroll der de evaluerer folkehelsearbeidet og følger med på om arbeidet utvikler seg i riktig retning.
Folkehelseloven krever at kommunene har oversikt over befolkningens helsetilstand og hva som påvirker den. Denne kunnskapen skal følges opp i kommunens planarbeid med mål, strategier og tiltak.
– Når kommunene ikke følger opp dette, blir arbeidet med barn og unges psykiske helse fragmentert og usammenhengende, sier direktør i Helsetilsynet, Sjur Lehmann.
Helsetilsynet vurderer at kommunene som jobber systematisk, langsiktig og kunnskapsbasert med å fremme barn og unges psykiske helse har en god forankring i kommunal ledelse. De sikrer at folkehelsearbeidet har nødvendige ressurser, og at arbeidet er tverrfaglig og tverrsektorielt forankret. Arbeidet har en tydelig struktur og en tydelig rød tråd.
Et stort flertall av kommunene inkluderer også barn og unge i saker som angår dem. Mange kommuner har ungdomsråd, men reell medvirkning hindres ofte av dårlig tilrettelegging.
– For å sikre ekte deltakelse må barn og unge involveres tidlig, få tilpasset informasjon og oppdateres om hvordan deres innspill brukes, sier Lehmann.