Hopp til hovedinnhold

Forslaget til ny meldeordning ble godkjent i statsråd i dag. Og forslaget får full støtte fra direktøren i Helsetilsynet.

– Det er helsetjenesten selv som har hovedrollen i arbeidet med læring og forbedring etter alvorlige hendelser. Det er blitt tydeligere i forslaget til ny meldeordning, understreker Lehmann.

Tilsynsmyndighetene er allerede i gang med nye måter å jobbe på, blant annet ved å følge opp hvordan helsetjenesten selv gjennomgår og lærer av hendelsene, slik lovforslaget legger opp til.  Samtidig vil tilsynsmyndighetenes oppgave med å sammenstille og analysere data fra meldeordningen kunne bidra til viktig kunnskap om pasientsikkerhetsutfordringer og til læring på tvers.

Helsetilsynet ser fram til å følge opp forslagene videre. Endringer i lovverket om tilsyn er imidlertid ikke nok for å redusere risiko for alvorlige hendelser. Det er viktig vi samler ressursene til felles innsats på feltet.  

– Pasientsikkerhetsarbeid er langsiktig innsats, og helse- og omsorgstjenesten, fag- og kompetansemiljøer, utdanningsinstitusjoner og den statlige helseforvaltningen må dra i samme retning. Vi ser også behov for å styrke pasienters og pårørendes involvering i arbeidet med pasientsikkerhet, og for å forstå og forebygge uønskede pasienthendelser bedre enn det vi ser nå. Dette vil kunne løfte det samlede arbeidet med sikkerhet og kvalitet i tjenestene, sier Lehmann.

Lovforslaget fra Helse- og omsorgsdepartementet blir nå sendt til behandling i Stortingets helse- og omsorgskomité.

Prop. 121 L (2024–2025) Endringer i helsetilsynsloven mv. (ny meldeordning for alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten) regjeringen.no