Råd til arbeidsgiver – hvordan avdekke og følge opp svikt hos helsepersonell
Mange artikler er under oppdatering blant annet som følge av lovendringer med virkning fra 1. juli 2022
Disse artiklene gir informasjon og råd til arbeidsgivere som ønsker å arbeide for å forebygge, avdekke og følge opp svikt hos helsepersonell de har ansatt, og er ment til bruk i diskusjoner der internkontroll og kvalitetsforbedring innen helse- og omsorgssektoren står på dagsorden.
Emnene går igjen hyppig i tilsynssakene vi behandler, og vi mener det på disse områdene er lett å oppnå forbedringer gjennom systematisk arbeid med internkontrollen.
Gode rutiner ved ansettelse av helsepersonell
Helsetilsynet har behandlet en rekke tilsynssaker der arbeidsgiver i liten grad har kontrollert helsepersonells kompetanse og referanser ved ansettelse. Dette gjelder både i kommuner og i helseforetak.
Les mer
Språkferdigheter
God kommunikasjon er en forutsetning for å kunne utøve trygge tjenester. Dette betyr blant annet at helsepersonellet må kunne beherske språket på en måte som ivaretar sikker kommunikasjon med pasienter og annet personell. Arbeidsgiver har, ved ansettelse av personellet, en plikt til å forvisse seg om at språkferdighetene er på et nivå som sikrer at tjenestene blir forsvarlige for pasientene.
Helsepersonell med rusproblemer
Statsforvalteren og Statens helsetilsyn behandler årlig flere saker der helsepersonell har innrømmet eller mistenkes for å ha et rusproblem og/eller for å ha vært på jobb i ruspåvirket tilstand.
Les mer
Gode rutiner for legemiddelhåndtering
Statsforvalteren og Statens helsetilsyn behandler saker som omhandler alvorlige hendelser. I flere slike saker viser det seg at det er svikt og mangler ved virksomhetens internkontroll.
Les mer
Faglig svikt hos helsepersonell
Helsepersonell har generelt høy kompetanse innen sitt fagområde og arbeider til dels svært selvstendig med pasientbehandlingen. I mange tilfeller har ikke ledelsen den samme fagspesifikke kompetansen som helsepersonellet.
Les mer
Arbeidsgivers ansvar for forebygging og oppfølging av rollesammenblanding
Tilsynsmyndighetene behandler hvert år en rekke tilsynssaker der helsepersonell ikke skiller mellom sin rolle som helsepersonell og seg selv som privatperson.
Les mer