Hopp til hovedinnhold

Statens helsetilsyn har i perioden 14. mai 2024 – 4. november 2024 gjennomført tilsyn med Volvat Spiren Oslo AS. Tilsynet omfattet håndtering av egg, sæd og embryo beregnet for assistert befruktning, og ble utført i henhold til forskrift om krav til kvalitet og sikkerhet ved håndtering av humane celler og vev.

Hensikten med tilsynet var å undersøke om ledelsen ved Volvat Spiren Oslo sikrer et høyt beskyttelsesnivå for donorer og mottakere, hindrer overføring av sykdom og trygger sikkerheten og kvaliteten på egg, sæd og embryo.

Tilsynet ble gjennomført ved en kombinasjon av informasjonsinnhenting, dokumentgjennomgang og tilsynsbesøk med stikkprøver, befaring og intervju av involvert personell. Tilsynsbesøket fant sted 26. og 27. august 2024.

Ved dette tilsynet ble det ikke avdekket avvik og tilsynet er avsluttet.

Rapporten er offentlig og vil bli publisert på www.helsetilsynet.no.

1       Tilsynets tema og innhold

Statens helsetilsyn fører jevnlige tilsyn med håndtering av celler og vev. Tilsynet gjennomføres med hjemmel i helsetilsynsloven § 4 og forskrift om krav til kvalitet og sikkerhet ved håndtering av humane celler og vev § 56.

Hensikten med tilsynet har vært å undersøke om ledelsen ved Volvat Spiren Oslo sikrer et høyt beskyttelsesnivå for donorer og mottakere, hindrer overføring av sykdom og trygger sikkerheten og kvaliteten på egg, sæd og embryo.

Vi har undersøkt og vurdert hvordan utvalgte oppgaver blir ivaretatt både faglig og styringsmessig, med særlig vekt på følgende:

  • anskaffelse, donasjon, uttak og oppbevaring av egg, sæd og embryo
  • sporbarhet – mulighet til å identifisere egg, sæd og embryo – fra donor til mottaker og omvendt
  • hindring av sykdomsoverføring via egg, sæd og embryo

Tilsynet er avgrenset til håndtering av egg, sæd og embryo beregnet for assistert befruktning, fra anskaffelse eller uttak, og til tilbakesetting av embryo.

Selve pasientbehandlingen og øvrig gynekologipraksis ved Volvat Spiren Oslo er ikke omfattet av dette tilsynet.

2       Aktuelt lovgrunnlag for tilsynet

2.1      Lovgrunnlag

Helsetilsynet er gitt myndighet til å kontrollere om virksomheter som håndterer celler og vev til bruk på mennesker etterlever gjeldende lov- og forskriftsbestemmelser.

Sentralt regelverk for tilsynet:

  • lov om statlig tilsyn med helse- og omsorgstjenesten m.m. (helsetilsynsloven)
  • lov om spesialisthelsetjenesten m.m. (spesialisthelsetjenesteloven)
  • lov om humanmedisinsk bruk av bioteknologi m.m. (bioteknologiloven/biotl.)
  • lov om donasjon og transplantasjon av organ, celler og vev (transplantasjonslova)
  • forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten (forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helsetjenesten)
  • forskrift om krav til kvalitet og sikkerhet ved håndtering av humane celler og vev (forskrift om håndtering av humane celler og vev)

Forskrift om håndtering av humane celler og vev er hjemlet i ulike lover og har egne bestemmelser om internkontroll. Disse bestemmelsene kommer i tillegg til, og utfyller de generelle bestemmelsene i forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helsetjenesten.

2.2      Nærmere om sporbarhet for egg, sæd og embryo

2.2.1     Innledning

Forskrift om krav til kvalitet og sikkerhet ved håndtering av humane celler og vev stiller krav til sporbarhet, fra donor til mottaker og omvendt. Hensikten er å bidra til etterlevelse av forskriftens formål om å oppnå et sterkt vern av menneskers helse, herunder unngå at sykdom overføres via celler og vev.

Donors identitet skal ikke gjøres kjent for mottaker eller dennes familie og omvendt, jf. forskriften § 28. Barn som er født etter assistert befruktning med donoregg eller donorsæd, har etter fylte 15 år (tidligere 18 år) rett til å få opplysninger om donors identitet. Barnets rett til opplysninger er også regulert i bioteknologiloven § 2-7.

Donorunnfangede barn, eller barn som lurer på om de er donorunnfangede, skal kunne innhente opplysninger om sitt genetiske opphav på bakgrunn av mors identitetsopplysninger. For å legge til rette for denne sporingen har Helsedirektoratet opprettet et sentralt egg- og sæddonorregister (ESDR) i tråd med bioteknologiloven § 2-8. Direktoratet åpnet i februar 2023 i tillegg et sentralt mor-donorkoderegister der fertilitetsklinikkene har plikt til å registrere opplysninger om mor og aktuell donorkode. ESDR inkludert sentralt mor-donorkoderegister ble overført til Folkehelseinstituttet 1. januar 2024.

Formålet med sentralt mor-donorkoderegisteret er å bidra til å oppfylle barns rett til informasjon om donors identitet etter bioteknologiloven § 2-7, se også punkt 2.2.2 under. Barn født etter bruk av donorsæd på norske klinikker fra og med 2005, eller etter bruk av donoregg fra 1. januar 2021, skal henvende seg til ESDR for å få opplysninger om egg- eller sæddonors identitet.

2.2.2     Registering av sporbarhetsopplysninger om egg- og sæddonorer

Registrering etter forskrift om humane celler og vev og bioteknologiloven har ulike formål, og skal gjøres i separate registre. Formålet til hvert register er styrende for hvilke opplysninger virksomhetene skal registrere, og hva opplysningene kan brukes til.

Forskriftens krav om registering:

  • Donasjonsregister: Hver enkelt virksomhet som håndterer celler og vev har plikt til å føre et donasjonsregister, jf. § 45. Formålet med donasjonsregisteret er å samle inn, og innenfor forskriftens rammer, behandle opplysninger om celler og vev og donorer, herunder bidra til å sikre sporbarhet fra donor til mottaker og omvendt.

    Detaljerte minstekrav til hvilke opplysninger virksomhetene må registrere følger av §§ 47-51. Det stilles ulike krav til registrering ut fra virksomhetenes aktivitet, eksempelvis for virksomheter som tilbyr fertilitetsbehandling, og virksomheter som har egg- og/eller sædbank.

Bioteknologilovens krav om registrering:

  • Sentralt egg- og sæddonorregister (ESDR): Helse- og omsorgsdepartementet har plikt til å opprette et register for registrering av egg- og sæddonorers identitet. Dette er ivaretatt ved opprettelsen av ESDR, jf. punkt 2.2.1 over. Formålet med registeret er å registrere opplysninger om donors identitet slik at barnets rett til opplysninger kan oppfylles, jf. §§ 2-8, 2-10 og 2-11.

    Virksomhetene har plikt til å registrere opplysninger om egg- og sæddonorer i ESDR. Videre skal virksomhetene melde fra til ESDR dersom donor ikke har gitt opphav til barn. Det sentrale registeret kobler donors identitet (navn, fødselsdato og personnummer) til en donorkode.
  • Sentralt mor-donorkoderegister: Dette er et sentralt register over alle behandlinger med donoregg/donorsæd som har ført til barn i Norge. Formålet med registeret er at barn som er født etter assistert befruktning med donoregg eller donorsæd skal kunne få avklart om dette er tilfelle. Videre å sikre riktig kobling mellom barnet og donoren via mors identitetsopplysninger, slik at barnet får riktige opplysninger om donors identitet fra ESDR. Opplysninger i ESDR og mor-donorkoderegisteret vil til sammen sikre barnets rett til opplysninger om genetisk opphav jf. bioteknologiloven §2-7.

Virksomheter som tilbyr assistert befruktning med donoregg og/eller donorsæd må registrere opplysninger om mor og donorkode i det sentrale mor-donorkoderegisteret.

Rundskriv om assistert befruktning med donoregg og donorsæd gir veiledning om kravene i lov og forskrift, og anbefalinger fra Helsedirektoratet. Detaljerte krav til hvilke opplysninger som skal registreres i ESDR og mor-donorkoderegisteret fremgår av rundskriv om assistert befruktning med donoregg og donorsæd, kapittel 5 og 6. Ved godkjenning av virksomheter som håndterer egg, sæd og embryo for assistert befruktning, stilles det som vilkår at anbefalingene i rundskrivet etterleves. For fullstendig veiledning viser vi til rundskrivet på Helsedirektoratets nettside.

2.3      Avvik og merknad

Avvik er mangel på oppfyllelse av krav gitt i eller i medhold av lov eller forskrift.

Merknad er forhold som ikke er i strid med krav fastsatt i eller i medhold av lov eller forskrift, men der tilsynsmyndigheten finner grunn til å påpeke mulighet for forbedring.

Rapporten omhandler forhold som er avdekket under tilsynet og gir derfor ingen fullstendig tilstandsvurdering av virksomhetens arbeid innenfor de områder tilsynet omfattet.

3       Gjennomføring og deltakere ved tilsynet

3.1      Gjennomføring

Tidsrom for tilsynet, fra varsel ble sendt til ferdig rapport, var 14. mai 2024 – 4.november 2024.

Tilsynet ble gjennomført på følgende måte:

  • Varsel om tilsyn ble sendt 14. mai 2024.

Varselbrevet inkluderte et aktivitetsskjema og et egenkontrollskjema. Volvat Spiren Oslo ble bedt om å fylle ut og returnere skjemaene til Helsetilsynet sammen med etterspurte dokumenter.

I varselbrevet informerte Helsetilsynet om at det ville bli gjennomført tilsynsbesøk ved klinikken.

  • Innhentede dokumenter ble gjennomgått og vurdert.

Oversikt over dokumenter Helsetilsynet har gjennomgått i forbindelse med tilsynet er gitt i vedlegg 1.

  • Tilsynsbesøket ble gjennomført 26.-27. august 2024. Program for tilsynsbesøket er gitt i vedlegg 2. Tilsynsbesøket omfattet
    • åpningsmøte
    • intervju med involvert personell
    • befaring i IVF-laboratoriet
    • dokumentgjennomgang
    • demonstrasjon av registering av sporbarhetsopplysninger
    • sluttmøte med presentasjon av Helsetilsynets funn.

3.2      Deltakere

Deltakere fra Volvat Spiren Oslo:

  • kontaktperson fra virksomheten: laboratoriesjef Mette Haug Stensen
  • for oversikt over andre deltakere viser vi til vedlegg 3.

Deltakere fra Helsetilsynet:

  • seniorrådgiver Kristine Bjerkaas-Kjeldal (revisjonsleder)
  • seniorrådgiver Elisabeth Try Valø (revisor)

Deltaker fra Direktoratet for medisinske produkter

  • seniorrådgiver Morten Oksvold (observatør)

4       Om virksomheten

Virksomheten ble etablert i 1999 i Oslo under navnet Fertilitetssenteret, senere Caruso AS. Siden 2013 har klinikken gjennomgått to virksomhetsoverdragelser hvor siste ble gjennomført i 2023. Klinikken ble da en del av Volvat Medisinske sentre AS og endret samtidig navnet til Volvat Spiren Oslo AS. Volvat Spiren Oslo holder til i Pilestredet Park og lokalene har blitt pusset opp etter siste virksomhetsoverdragelse.

Volvat Spiren Oslo har godkjenning etter forskrift for håndtering av humane celler og vev for anskaffelse, donasjon, uttak, konservering, oppbevaring, koding, merking, prosessering og distribusjon av humane celler beregnet til bruk ved assistert befruktning hos mennesker. Klinikken har godkjenning etter bioteknologiloven for IVF, ICSI, PESA, TESE, IVM, AIH, anskaffelse, import og lagring av sæd, vitrifisering, aktiv oocyttaktivering og lagring av ubefruktede egg uten medisinsk indikasjon.

4.1      Vesentlige endringer ved virksomheten

Volvat Spiren Oslo har gitt følgende opplysninger om endringer ved virksomheten siden vårt forrige tilsyn (2021):

  • Fertilitetssenteret (Caruso AS) ble en del av Volvat Medisinske Senter AS i april 2023. I denne sammenheng byttet klinikken navn til Volvat Spiren Oslo (samme organisasjons nummer).
  • Ny medisinsk faglig ansvarlig.
  • Klinikkens godkjenning er utvidet til også å gjelde distribusjon av celler og vev.

Klinikkens organisasjonsstruktur er endret ved at Volvat Spiren Oslo nå er en del av Volvats spesialistsentre, organisert under direktør for spesialisthelsetjenester. Direktøren er nærmeste leder for daglig leder/ansvarlig person ved Volvat Spiren Oslo, jf. forskrift om håndtering av humane celler og vev § 6.

Volvat Spiren Oslo arbeider med å ta i bruk Volvat Medisinske Senter sitt system for elektronisk kvalitetsstyring.

5       Beskrivelse og vurdering av faktagrunnlaget

I dette kapittelet beskriver og vurderer vi faktiske forhold som er undersøkt under tilsynet.

Under dette tilsynet har vi lagt særlig vekt på sporbarhetdokumentasjon ved assistert befruktning, samt styring og ledelse av oppgaver som er avgjørende for sikkerheten til pasienter som mottar behandling med egg, sæd og embryo.

5.1      Sporbarhetsdokumentasjon ved assistert befruktning

5.1.1     Virksomhetens egenkontroll av dokumenterte opplysninger

Som en del av tilsynet ba Helsetilsynet Volvat Spiren Oslo om å gjennomføre egenkontroll av dokumentasjon og journalopplysninger for donorer og mottakere av egg, sæd og embryo ved behandling med assistert befruktning. Kontrollen skulle omfatte opplysninger om fem embryotransfer for hver av de aktuelle behandlingsformene.

Egenkontrollen viste at Volvat Spiren Oslo hadde dokumentert at følgende var utført eller innhentet:

  • barneomsorgsattest
  • samtykke fra kvinnen/paret
  • negativt resultat for obligatoriske smittetester
  • utført identitetskontroll
  • registrering av sporbarhetsopplysninger
  • mottakskontroll og frigivelse ved anskaffelse av donorsæd

5.1.2     Sporbarhetsopplysninger for donorer

Det stilles særlige krav til registrering av opplysninger i ulike registre for virksomheter som utfører behandling med assistert befruktning jf. rapportens punkt 2.2. Det er bare barnet som har rett på opplysninger om donors identitet, og det kreves gode rutiner for skjerming av donoropplysninger for å hindre at helsepersonell uten tjenstlig behov får innsyn i disse opplysningene.

Volvat Spiren Oslo tilbyr behandling med assistert befruktning ved hjelp av donorsæd. Klinikken anskaffer donorsæd fra ekstern sædbank. Helsetilsynet beskriver her Volvat Spiren Oslo sin håndtering av opplysninger om donorer som skal registreres i registre med ulike formål. Beskrivelsen bygger på opplysninger gitt under tilsynsbesøket, demonstrasjon av dataløsninger og fra innhentede dokumenter.

Volvat Spiren Oslo har etablert systemer for å registrere i følgende registre:

  • Donasjonsregister
    • Klinikken har utarbeidet dokumentet «instruks – lokalt sædbankregister» som beskriver registrering etter forskriftens krav om donasjonsregister.
    • Fagdatasystemet LinnéFiler benyttes for å registrere behandlingsforløp, samt donorkode fra ekstern sædbank (DIS-del av SEC – Single European Code).
    • Mottatt følgeskriv fra sædbanken, inkludert fullstendig SEC-kode, oppbevares ved klinikken «i innelåst perm».
  • ESDR
    • Klinikken har utarbeidet dokumentet «instruks – registrering i det sentrale sædgiverregisteret».
    • Utpekt ansatt registrerer opplysninger om donor i ESDR som beskrevet i prosedyren. Identitetsopplysninger for sæddonor mottas kryptert og slettes etter registrering i ESDR.
    • Klinikken har rutine for å registre i ESDR dersom donor dør eller har trukket sitt samtykke. Rutinen omfatter ikke sletting av donor som ikke har gitt opphav til barn.
  • Sentralt mor-donorkoderegister
    • Klinikken har utarbeidet dokumentet «instruks – lokalt og sentralt mor- donorkoderegister».
    • Klinikken har rutiner for å registrere opplysninger i det lokale mor-donorkoderegisteret ved hver behandling, og i det sentrale registeret senest når barnet er født. Det gjøres rutinemessig en gjennomgang av utførte behandlinger og fødte barn, og klinikken kontakter mødre/par der det mangler opplysninger om barn etter antatt tidspunkt for fødsel.

Det er kun utpekte personer som har tilgang til å motta donoropplysninger og registrere opplysningene i ESDR.

Helsetilsynet vurderer at Volvat Spiren Oslo har tilstrekkelige rutiner for sikre sporbarhet fra donor til mottaker og omvendt. Opplysningene som registreres etterlever krav som er gitt for at barn etter fylte 15 år kan få opplysninger om donors identitet. Klinikken har fordelt ansvar og tilganger på en slik måte at donoropplysninger er tilstrekkelig skjermet.

De skriftlige instruksene til Volvat Spiren Oslo for registrering av sporbarhetsopplysninger beskriver hvordan opplysningene skal registreres på en tilfredsstillende måte. Helsetilsynet vil imidlertid bemerke at instruksene og praksis ikke er fullstendig oppdatert på alle områder, eksempelvis informasjon om å slette donor som ikke har gitt opphav til barn.

5.2      Håndtering av egg, sæd og embryo

5.2.1     Identitetskontroll

Sikker identifisering av donor av celler og vev er et kritisk trinn for å sikre sporbarhet fra donor til mottaker og omvendt. Forskrift om håndtering av humane celler og vev stiller derfor krav om at en person utpekt av virksomheten skal bekrefte og registrere hvordan og av hvem donor er sikkert identifisert, samt at donor har bekreftet at de avgitte opplysningene er korrekte.

Helsetilsynet fikk opplyst og ble vist hvordan identitetskontroll av pasienter utføres og dokumenteres ved Volvat Spiren Oslo. Legitimasjon blir vist ved første oppmøte og ved egguttak. Ved senere oppmøte må paret selv oppgi navn og fødselsnummer, og kvinnen må ha med seg sitt personlige ID-kort fra det elektroniske overvåkingssystemet RI Witness (se pkt. 5.2.3).

Helsetilsynet anser at Volvat Spiren Oslo arbeider systematisk for å ivareta sikker identifisering av donor og mottaker.

5.2.2     Anskaffelse, mottak og oppbevaring av donorsæd

Bioteknologiloven stiller krav til at det er lege som skal velge egnet donor, jf. § 2-10. Forskrift om håndtering av humane celler og vev stiller særlige krav til mottak og merking av celler og vev, samt krav til kritisk utstyr som for eksempel nitrogentanker.

Ved Volvat Spiren Oslo er det lege som velger og bestiller egnet donorsæd til mottaker ut fra fysiske karakteristika. Ved mottak av donorsæd blir mottakskontroll gjennomført og dokumentert i skjemaet «Sjekkliste mottak sæddonor». Kontrollen inkluderer blant annet sjekk av serologiske smittetester. Skjemaet signeres og oppbevares ved klinikken. Donorsæden er blant annet merket med sporbarhetskode (DIS-delen av SEC-koden) og oppbevares i nitrogentanker koplet til system for kontinuerlig temperaturovervåking med varsling på SMS.

Volvat Spiren Oslo har etablert dokumenterte rutiner for å velge egnet sæddonor som tilfredsstiller kravene i regelverket. Helsetilsynet vurderer også at virksomheten har etablert tilstrekkelige rutiner for å sikre at anskaffelse, mottak og oppbevaring av donorsæd oppfyller kravene i lov og forskrift.

5.2.3     Luftkvalitet på IVF-laboratoriet

Håndtering av egg, sæd og embryo forutsetter egnede lokaler. Forskrift om håndtering av humane celler og vev stiller særlige krav til luftkvaliteten når egg, sæd og embryo eksponeres for omgivelsene.

Ved befaringen under tilsynsbesøket fremstod laboratoriet ved Volvat Spiren Oslo som rent og ryddig. Det er overtrykk i rommet, og sluse på utsiden. Luftkvaliteten i IVF-laboratoriet og på rom for egguttak blir jevnlig kontrollert ved partikkeltelling og mikrobiologiske målinger for dyrkbare mikrober og sopp (CFU-målinger). Kontrollene blir utført av eksterne firma, og rapporter etter målingene viser at luktkvaliteten er innenfor oppgitte krav.

Illustrasjonsfoto over IVF-lokalene ved Volvat Spiren Oslo

Figur 1: IVF-laboratoriet. Illustrasjonsfoto over IVF-lokalene ved Volvat Spiren Oslo.

Helsetilsynet vurderer at Volvat Spiren Oslo tilfredsstiller kravene til kvalitet og sikkerhet ved IVF-laboratoriet, ved blant annet jevnlige tiltak og kontrollmålinger av luftkvalitet.

5.2.4     Kontroll ved håndtering av egg, sæd og embryo på laboratoriet

Trygg behandling med assistert befruktning forutsetter at virksomhetene identifiserer og kvalitetssikrer oppgaver der feil kan få alvorlige konsekvenser for pasientene, og for eventuelle barn som blir født etter behandlingen.

Volvat Spiren Oslo benytter manuelle merkerutiner og har i tillegg tatt i bruk det elektroniske overvåkingssystemet RI Witness. Manuell kontroll og kontroll fra RI-Witness utgjør til sammen dobbeltkontroll. Systemet overvåker alle stegene i behandlingen ved at radiofrekvensidentifikasjon festes på alle skåler og rør med pasientens egne egg, sæd og embryo. Deretter koples dette opp mot et personlig ID-kort som utleveres fra klinikken. Systemet forhindrer forbytting ved at det vil gå alarm på laboratoriet dersom ID-kortet ikke stemmer med pasientens egg, sæd og embryo.   

Systemet ble validert av klinikken før det ble tatt i bruk.

Helsetilsynet anser at Volvat Spiren Oslo arbeider for å redusere risiko, ved blant annet å ha tatt i bruk RI Witness for å hindre forbytting av egg, sæd og embryo ved håndtering av cellene i IVF-laboratoriet.

5.3      Ledelse og kvalitetsforbedring

Ledelsen skal sørge for at det etableres og gjennomføres systematisk styring av virksomhetens aktiviteter. Her beskriver og vurderer vi Volvat Spiren Oslo sin kvalitetsstyring på bakgrunn av styrende dokumenter og opplysninger gitt under tilsynsbesøket.

Klinikken har utarbeidet skriftlige rutiner og instrukser for oppgavene i IVF-laboratoriet. Prosedyrene er tilgjengelige for involvert personell og blir revidert jevnlig. Utskrift av siste og gyldige versjon av dokumentene oppbevares i perm som «back up».

Systematisk opplæring av ansatte gjennomføres ved bruk av sjekklister. Alle ansatte har hver sin opplærings- /kompetanseplan der gjennomført opplæring, etterutdanning og oppdatering av kompetanse blir dokumentert. Klinikken setter av tid til reopplæring ved behov.

Ledelsen ved Volvat Spiren Oslo følger systematisk opp aktiviteten ved klinikken ved blant annet avvikshåndtering, interne revisjoner og ledelsens gjennomgang.

Avvik blir tatt opp på møter for læring og forbedring, og ansatte blir oppfordret til å komme med innspill ved interne revisjoner.

De faktiske forholdene som ble avdekket under dette tilsynet viser at Volvat Spiren Oslo arbeider systematisk med kvalitetsforbedring og legger til rette for at virksomheten skal etterleve regelverket og interne retningslinjer. Helsetilsynet vil allikevel bemerke at fagprosedyrene bør gjennomgås og eventuelt oppdateres for å sikre at gjeldene regelverk alltid blir fulgt.

6      Helsetilsynets konklusjon

Helsetilsynet har ikke funnet grunnlag for avvik innen de reviderte områdene og avslutter dermed tilsynet. Vi har konkludert med én merknad på et område der vi vil påpeke mulighet for forbedring.

Merknad:

Volvat Spiren Oslo har utarbeidet instrukser for å registrere sporbarhetsopplysninger i ulike registre. Instruksene beskriver på en tilfredsstillende måte hvordan sporbarhetsopplysningene skal registreres. Helsetilsynet vil imidlertid bemerke at instruksene og praksis ikke er fullstendig oppdatert på alle områder, eksempelvis informasjon om å slette donor som ikke har gitt opphav til barn. Helsetilsynet anbefaler at instruksene blir gjennomgått og eventuelt oppdatert for å sikre at de til enhver tid er i tråd med gjeldende regelverk.

Med hilsen

Ingerid Herstad Nygaard etter fullmakt
avdelingsdirektør

Kristine Bjerkaas-Kjeldal
seniorrådgiver                                       

 

 

Brevet er godkjent elektronisk og sendes derfor uten underskrift

 

Saksbehandler: Kristine Bjerkaas-Kjeldal, tlf. 97 52 37 46

Vedlegg:
1 Dokumentunderlag
2 Program
3 Deltakerliste