Hopp til hovedinnhold

Statsforvalteren gjennomførte tilsyn med Siljan kommune og besøkte i den forbindelse Nav Siljan fra 16. til 17. oktober 2024. Vi undersøkte om Siljan kommune ved Nav-kontoret gir tjenesten økonomisk rådgivning til personer i krevende økonomiske situasjoner med behov for tjenesten.

Tilsynet ble gjennomført som del av et landsomfattende tilsyn initiert av Statens helsetilsyn.

Det ble ikke avdekket lovbrudd under tilsynet. Tilsynet er derfor avsluttet.

Vi sendte ut foreløpig rapport til kommunen den 22. november 2024, med frist for tilbakemelding den 2. desember 2024. Vi mottok den 1. desember 2024 kommunens tilbakemelding. Kommunen skriver at de kjenner seg igjen i beskrivelsen av tjenesten og Nav-kontoret.

1.  Tilsynets tema og omfang

I dette kapittelet beskriver vi hva som ble undersøkt i tilsynet.

Statsforvalteren har undersøkt og vurdert om tjenesten økonomisk rådgivning til personer i en vanskelig økonomisk situasjon er forsvarlig. 

Statsforvalteren har undersøkt om:

  • Nav-kontoret gjør tjenesten økonomisk rådgivning tilgjengelig
  • Nav-kontoret fatter skriftlig vedtak om tjenesten og starter opp tjenesten til riktig tid
  • Nav-kontoret sørger for en forsvarlig oppfølging av tjenesten økonomisk rådgivning

Statsforvalterens tilsyn er gjennomført som en systemrevisjon. Det betyr at Statsforvalteren har ført tilsyn med hvordan kommunen gjennom styring og ledelse oppfyller kravene til forsvarlig økonomisk rådgivning.

Brukerens meninger om og erfaringer med tjenestetilbudet i kommunen er viktig informasjon for tilsynsmyndighetene. Statsforvalteren har derfor hatt samtale med et utvalg brukere i dette tilsynet.

2.  Aktuelt lovgrunnlag for tilsynet

Statsforvalteren har myndighet til å føre tilsyn med kommunens oppfyllelse av plikter etter lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen (sosialtjenesteloven), jf. § 9. Etter bestemmelsen kan det også føres tilsyn med kommunens internkontroll med plikter etter sosialtjenesteloven kapittel 4, jf. lov om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) § 25-1.

Et tilsyn er en kontroll av om virksomheten er i samsvar med lov- og forskriftsbestemmelser. Vi gir derfor her en oversikt over kravene som ble lagt til grunn i tilsynet.

Økonomisk rådgivning er en del av tjenesten opplysning, råd og veiledning som er hjemlet i sosialtjenesteloven § 17. Formålet med tjenesten økonomisk rådgivning er tredelt: å forebygge økonomiske problemer, å søke å løse akutte økonomiske problemer og å bidra til å finne helhetlige og varige løsninger for brukere med behov for økonomisk bistand. Økonomisk rådgivning er et lavterskeltilbud og det er avgjørende at tjenesten blir gitt til riktig tid.

Nav-kontoret må tilpasse den økonomiske rådgivningen til den enkelte tjenestemottakers forutsetninger og behov. Ut fra det som kommer fram under kartleggingen, må Nav-kontoret vurdere på hvilket nivå rådgivningen skal gis. Aktuelle tiltak kan være opplæring i økonomistyring og budsjettering, konkrete økonomiske råd, kontakt med kreditorer i enklere saker og tyngre rådgivningsoppgaver, herunder å utarbeide utenrettslige gjeldsordninger.

Det er vanlig å dele opp økonomisk rådgivning i ulike rådgivningsnivåer. De ulike nivåene/tiltakene i økonomisk rådgivning krever ulik grad av kompetanse. Generell/forebyggende rådgivning og rådgivning til personer med midlertidige betalingsproblemer skal kunne ivaretas av alle med ansvar for sosiale tjenester. De kompliserte sakene med omfattende gjeldsproblematikk krever spesialistkompetanse.

Det er et lovkrav å fatte vedtak etter sosialtjenesteloven § 17. Vedtaket er bestemmende for rettigheter og plikter til enkeltpersoner, og er derfor en sentral del av tildelingen av tjenestene.

Ifølge sosialtjenesteloven § 4 skal tjenesten skal være forsvarlig. For å kontrollere om tjenesten er forsvarlig har statsforvalteren undersøkt:

Krav til forsvarlig tilgjengelighet til tjenesten

Nav-kontoret skal gjøre tjenesten økonomisk rådgivning tilgjengelig, se sosialtjenesteloven §§ 17, 4, forvaltningsloven § 11 og kommuneloven § 25-1.

Kravet innebærer at kommunen ved Nav-kontoret

  • identifiserer personers mulige behov for økonomisk rådgivning
  • ikke avviser personer med mulig behov for økonomisk rådgivning ved å henvise til Økonomi- og gjeldsrådgivningstelefonen i Nav eller andre aktører
  • gir personer med mulig behov for økonomisk rådgivning tilpasset informasjon ut fra personens forutsetninger og behov, slik at de blir i stand til å søke om tjenesten
  • nedtegner og dokumenterer muntlige søknader om økonomisk rådgivning

Krav til forsvarlig beslutning og oppstart av tjenesten 

Nav-kontoret skal fatte skriftlig vedtak om tjenesten og starter opp tjenesten i riktig tid, se
sosialtjenesteloven §§ 17, 4, 41, 42, 43, forvaltningsloven §§ 17 og 23 og kommuneloven § 25-1.

Kravet innebærer at kommunen ved Nav-kontoret

  • gir brukeren mulighet til samtale om sitt behov før det fattes vedtak
  • fatter skriftlige vedtak om økonomisk rådgivning
  • setter frist for oppstart av tjenesten i vedtaket, ut fra brukerens behov og om saken haster
  • starter tjenesten ut fra brukerens behov og om saken haster

Krav til forsvarlig oppfølging

Nav-kontoret skal sørge for en forsvarlig oppfølging av tjenesten økonomisk rådgivning, se sosialtjenesteloven §§ 17, 4 og 42, forvaltningsloven § 17 og kommuneloven § 25-1.

Kravet innebærer at kommunen ved Nav-kontoret

  • gir brukeren tilbud om samtaler under oppfølgingen
  • kartlegger brukerens økonomiske forhold, det vil si inntekter, utgifter, eiendeler/ og gjeld, og om brukeren har prioritert bort nødvendige utgifter
  • kartlegger særskilte utgifter til barn, når brukeren har forsørgeransvar
  • kartlegger om andre forhold i brukerens livssituasjon kan påvirke valg av tiltak i den økonomiske rådgivningen
  • kartlegger i samarbeid med brukeren
  • utformer tiltakene i samarbeid med brukeren
  • tilbyr økonomisk rådgivning for ulike typer av økonomiske problemer med ulik alvorlighetsgrad
  • dokumenterer opplysninger som kommer fram i oppfølgingen, slik at opplysningene kan kontrolleres og etterprøves, og for å sikre kontinuitet i tjenesten

Krav til styring og ledelse

Krav til ledelse, organisering og styring er viktige elementer i kommunens ansvar for å tilby og yte forsvarlige tjenester. God styring og ledelse bidrar til at brukerne får oppfylt sine rettigheter. Det kan derfor være stor risiko for svikt i tjenesteytingen hvis kommunen ikke har tilstrekkelig styring med kvaliteten på tjenestene. Svikten kan få store konsekvenser for den enkelte bruker. I sosialtjenesteloven § 5 vises det til at kommunen skal ha internkontroll etter reglene i kommuneloven § 25-1. Styringssystemet skal tilpasses virksomhetens størrelse, egenart, aktiviteter og risikoforhold, og ha det omfang som er nødvendig.

For mer utfyllende informasjon, se Veileder for landsomfattende tilsyn 2024-25 Nav-kontorenes ansvar for tjenesten økonomisk rådgivning til personer i en vanskelig økonomisk situasjon

3.  Beskrivelse av faktagrunnlaget

Her gjøres det rede for hvordan virksomhetens aktuelle tjenester fungerer, inkludert virksomhetens tiltak for å sørge for at kravene til kvalitet og sikkerhet for tjenestemottakerne blir overholdt.

Om kommunen og organisering av tjenesten økonomisk rådgivning i Nav-kontoret

Siljan kommune

Siljan kommune har 2 376 innbyggere (SSB). I 2023 var det 34 personer som mottok sosialhjelp. 14 av disse hadde sosialhjelp som hovedinntekt.

Kommunedirektørens lederteam består av kommunalsjefene og HR-sjefen, og er kommunens øverste administrative ledelse. Kommunalsjefene representerer kommunedirektøren innenfor sitt kommunalområde som er henholdsvis administrasjon, oppvekst, helse, samfunn og HR. Nav Siljan er organisert direkte under kommunedirektøren. Nav-leder er ikke kommunalsjef, men deltar i kommunedirektøren sitt lederteam, deltar i politiske møter og har i tillegg regelmessige møter med kommunedirektøren.

Nav-leder rapporterer regelmessig til kommuneledelsen, både om Nav-kontorets økonomi og målsettinger. Rapporteringene benyttes inn i politiske møter i kommunen. Rapporter fra tilsyn informeres om i kommunestyret. I inneværende år har dialog mellom Nav-leder og kommunedirektør i stor grad omhandlet endringer i styringsstrukturen og sikkerheten til ansatte. Nav-kontoret har nylig flyttet inn i nye lokaler i kommunehuset. 

Organisering av Nav-kontoret i Siljan kommune

I henhold til vedtak fra kommunestyret i Siljan 30. januar 2024, er myndighet delegert til Skien kommune innen følgende lover og fagområder: helse- og omsorgstjenesteloven, introduksjonsloven og sosialtjenesteloven. Det er besluttet at denne ordningen skal formaliseres i en endelig avtale.

Nav Siljan er organisatorisk uavhengig av Nav Skien, men fra 1. januar 2024 har begge Nav-kontorene samme overordnede Nav-leder. En avdelingsleder fra Nav Skien har det daglige ansvaret ved Nav Siljan og fungerer som avdelingsleder for begge kontorene. Avdelingslederen er til stede en halv arbeidsdag i Siljan hver uke. Ved behov økes tilstedeværelsen. Ledelsen og ansatte beskriver at avdelingsleder også er tilgjengelig digitalt.

Fra august 2024 har Nav Siljan tre ansatte, med følgende arbeidsfordeling:

  • En ansatt har ansvar for oppfølging av brukere under 30 år, samt flyktninger.
  • En ansatt følger opp brukere over 30 år.
  • En ansatt har ansvar for brukere over 30 år, arbeidsavklaringspenger (AAP), sykefraværsoppfølging og flyktninger.

De ansatte ivaretar oppgaver innenfor alle ytelsesområder, herunder også andre tjenester etter sosialtjenesteloven. Alle ansatte skal ha ansvar for tjenesten økonomisk rådgivning. Avdelingslederen har myndighet til å godkjenne vedtak og har ansvar for kvalitetssikring og rapportering til Nav-leder.

Etter 1. januar 2024 har avdelingsleder og Nav-leder gjennomgått arbeidet med økonomisk rådgivning og veiledning, og identifisert forbedringsområder. Nav Siljan har tatt i bruk en ny vedtaksmal som også brukes ved Nav Skien.

I april 2024 gjennomførte fagansvarlig på sosialtjenesteområdet fra Nav Skien en utvidet stikkprøvekontroll der vedtak fattet etter sosialtjenesteloven ble kontrollert. Resultatet ble rapportert videre til Nav-leder.

Ansatte fra Nav Siljan deltar i relevante møter og fagfora som arrangeres av Nav Skien. Det avholdes blant annet ukentlige fagmøter der temaer innen sosialtjenesteloven, inkludert økonomisk rådgivning, kan være tema.

Nav Siljans åpningstider er mandag, onsdag og fredag fra kl. 12 til kl. 14. Utenom disse tidene er ansatte tilgjengelige for avtalte møter og telefonsamtaler. Veilederes telefonnummer er lagt ut på kommunens hjemmeside.

Nav Siljan bruker saksbehandlingssystemet Velferd for de sosiale tjenestene. Kommunen arbeider med å implementere et kommunalt avvikssystem på alle nivåer, men dette er foreløpig ikke tatt i bruk ved Nav Siljan. Per i dag skal de ansatte melde avvik til Nav-leder, som rapporterer videre til kommunedirektøren.

Økonomi- og gjeldsrådgivning i Siljan kommune

Nav-kontoret har ikke skriftlige rutiner om tjenesten etter sosialtjenesteloven § 17. Det er heller ikke utarbeidet noe felles kartleggingsskjemaer som kan benyttes. I egenrapporteringen fremgår det at Nav Siljan har vurdert behovene og tilnærmingen for håndtering av økonomisk rådgivning, og arbeidet med å etablere skriftlige rutiner er planlagt å starte når praktiske forhold rundt organiseringen og innflyttingen i de nye lokalene er på plass.

Ledelsen har uttalt at alle ansatte skal snakke med brukere om økonomi, forklare tjenesten og gi tilbud om økonomisk rådgivning på alle nivåer. Tjenesten skal være tema ved saksdrøftinger. Ansatte beskriver at de er godt kjent med dette og at de gir informasjon i samtaler med brukere. Ansatte forteller også at de bruker veiledningsmateriell og annet som ligger på Navet. Ledelsen uttaler at det er planlagt å sette i gang med å utarbeide skriftlige rutiner og hjelpemateriell. Det er Nav-leder som har det overordnede ansvaret og avdelingsleder som har ansvar for det praktiske og fremtidig implementering.

På kommunens hjemmeside gis det informasjon om at innbyggerne kan få hjelp med økonomi- og gjeldsrådgivning. Det henvises til å ta kontakt per telefon eller ved personlig oppmøte på Nav-kontoret. For søknad om økonomisk sosialhjelp og økonomisk rådgivning henvises til det til Nav sin hjemmeside. Direktenummer til alle veiledere er oppført. Søknadsskjema for økonomisk sosialhjelp i papirformat er tilgjengelig i publikumsmottaket. På tilsynstidspunktet hadde Nav nylig flyttet inn i nye lokaler, og den planlagte informasjonsskjermen – som blant annet skal informere om økonomisk rådgivningstjeneste – var ennå ikke satt opp. Økonomisk rådgivning er omtalt som en egen tjeneste for Siljan kommunes innbyggere i kommunens årsberetning.

Alle ansatte ved Nav-kontoret har ansvar for å identifisere behov, fatte vedtak, og gi økonomisk rådgivning på alle nivåer. Avdelingsleder har kompetanse i saker av mer kompleks art og det er en pågående opplæringsprosess på dette nivået. De ansatte kan også benytte seg av den kompetansen som er i Nav Skien. Dette kommer frem både av egenrapporteringen og i samtaler med ledelse og ansatte.

Brukersaker

I tilsynet har vi gjennomgått 15 brukersaker med søknader, vedtak og journalnotater i det kommunale datasystemet Velferd. Vi har sett på saker der bruker enten har vedtak om tjenesten økonomisk rådgivning eller vedtak om økonomisk stønad, eller vedtak om begge deler. Vi har gjennomført intervjuer med fem brukere på telefonen.

Tilgjengelighet til tjenesten økonomisk rådgivning

Som vist til tidligere ligger det informasjon på kommunens hjemmeside om tjenesten økonomisk rådgivning, og direktenummer til alle veiledere er oppført. Ansatte i andre deler av kommunen er også informert om at Nav tilbyr denne tjenesten.

Det kommer frem av intervjuer og saksmapper at de ansatte har god kjennskap til tjenesten. Vi oppfatter at de ansatte har en felles forståelse om at det er veileders ansvar å informere om tjenesten til alle som henvender seg til Nav. Tolk brukes ved behov. I intervju med ansatte og i journalnotater ser vi at det brukes tid på å forklare brukere hva tjenesten inneholder, alt fra at det kan gis enkel råd og veiledning til bistand i mer komplekse saker. Det brukes tid på å avklare om bruker har forstått og om de ønsker å få vedtak på tjenesten.

Nav-kontoret tilbyr tjenesten økonomisk rådgivning på alle tre nivåer og henviser ingen brukere videre til andre aktører. Avdelingsleder bistår inn i samtaler ved behov der ansatte per i dag ikke har tilstrekkelig kompetanse.

De ansatte har det helhetlige ansvaret for oppfølgingen av brukere. De har derfor gode forutsetninger for å ha oversikt både over brukers situasjon og det totale virkemiddelapparatet som man har i Nav og kommunen. Ansatte fortalte at økonomi er ett av de faste temaene i den første samtalen de har med nye brukere. Behov kan også fanges opp ved gjennomgang av brukerdokumenter, og det gis muntlig informasjon om tjenesten til brukere der veileder vurderer at det kan være et behov.

I brukerintervjuer fikk vi bekreftet at de ansatte er tilgjengelige, og brukere vet at de kan få bistand ved behov.

Beslutning og oppstart av økonomisk rådgivning

Brukere som søker økonomisk rådgivning, får vedtak om tjenesten. Gjennomgang av saksmapper viser at det fattes skriftlige vedtak om økonomisk rådgivning, og tjenesten igangsettes raskt. Det er i 2024 fattet tre vedtak på tjenesten økonomisk råd og veiledning. Flere har fått konkret informasjon om at de kan få vedtak på tjenesten, men har takket nei til tjenesten.

Dato for oppstart fremgår i vedtakene, og journalnotater dokumenterer at samtaler ofte gis før eller samtidig med vedtaket, samt at de fortsetter gjennom oppfølgingsperioden.

Det nevnes i intervjuer at det kan være en og annen bruker som får tjenesten uten at det nødvendigvis fattes vedtak om tjenesten. Dette kan være brukere som takker nei til tjenesten og vedtak, men hvor det likevel blir gitt økonomisk råd og veiledning.

Alle vedtak om økonomisk rådgivning blir gjennomgått og godkjent av avdelingsleder med spesialistkompetanse på området. Avdelingsleder sier at ledelsen på denne måten kan følge opp at tjenesten blir startet opp. Avdelingsleder bistår ofte inn i samtalene.

Intervjuer med ledelse og ansatte bekrefter at det er høyt prioritert å avdekke hjelpebehov tidlig. Ved behov for økonomisk rådgivning er det etablert en praksis om at alle saker haster. De ansatte har god oversikt over sine brukere og det er ingen ventetid. Dette bidrar til at tjenesten kan settes i gang umiddelbart. Vi ser også dette i gjennomgang av saksmapper. Ved nye søknader om sosialhjelp vurderes det om økonomisk rådgivning kan være hensiktsmessig, spesielt for førstegangssøkere.

I intervjuer med brukere var enkelte usikre på om de hadde vedtak om tjenesten de fikk. Flere mente at det er Nav sin oppgave å gi råd og veiledning uavhengig av om det foreligger vedtak. Gjennomgang av sakene viste at vedtak forelå i disse tilfellene.

Oppfølging

De ansatte tilbyr regelmessige oppfølgingssamtaler, og journalnotater dokumenterer innholdet fra disse møtene. Ved mappegjennomgangen ble det bekreftet at journalnotater finnes i saker der det er fattet vedtak om økonomisk rådgivning.

Det foretas jevnlig kartlegging av brukers økonomiske situasjon. Kartleggingen dekker også andre relevante forhold som rusproblematikk og psykiske helseutfordringer, som kan ha innvirkning på brukerens økonomi og valg av tiltak. Det er tett og hyppig kontakt med brukerne og tiltak i oppfølgingen endres etter brukers situasjon. Ansatte rapporterer, og saksmapper bekrefter, at kartleggingen av økonomiske behov og tiltak utføres i tett samarbeid med brukeren.

Barneperspektivet skal være integrert i Nav Siljans tjenester. Ansatte sier at de har fokus på barna i all brukerkontakt og at de kartlegger utgifter knyttet til barn og forsørgeransvar, noe som også kommer frem i journalnotatene. Det ble imidlertid observert at kartleggingsomfanget ikke alltid er like konkret beskrevet i sakene.

Det gjennomføres en helhetlig kartlegging for å identifisere behov som kan kreve tilpasning av tiltakene i den økonomiske rådgivningen. Ved behov samarbeider Nav med andre instanser.

Vi ser av journalnotater og ansatte sier at de bistår i kontakt med kreditorer for blant annet å stanse trekk eller forhandle frem utenrettslige avtaler. Det er også bistått enkeltbrukere med å øke inntekter eller redusere utgifter. Brukersamtaler bekrefter at de ansatte tar kontakt med kreditorer der det er behov. Ansatte opplyser at de jevnlig bistår brukere med å logge inn og hente informasjon fra inkasso- og gjeldsregister.

De ansatte forteller i intervjuer at saker drøftes fortløpende i kontorfellesskapet og innhenter kompetanse fra avdelingsleder eller samarbeidskontoret ved behov. Avdelingsleder bistår inn i oppfølgingsarbeidet. Dette bekreftes av de ansatte og vi ser det av journalnotater.

Journalnotater dokumenterer regelmessige telefonsamtaler og fysiske møter med brukerne, inkludert detaljerte referat og planer for videre oppfølging. Det er registrert at det er utarbeidet budsjetter i forbindelse med økonomisk rådgivning, men disse er ikke systematisk lagret i det kommunale fagsystemet. Notater viser til utarbeidelse av budsjett, men dokumentasjon av selve budsjettene mangler i saksbehandlingssystemet Velferd.

Brukere som ikke møter til timeavtaler eller takker nei til tilbud, får tilbud om nye samtaler og kan få gjenopptatt oppfølging ved behov og eget ønske. Brukersamtaler bekrefter at det gis tilbud om samtaler etter behov. Brukere har direktenummer til sin veileder og kan ta kontakt ved behov.

4.  Vurdering av faktagrunnlaget opp mot aktuelt lovgrunnlag

I dette kapittelet vurderer vi fakta i kapittel 3 opp mot lovbestemmelsene i kapittel 2

Tilgjengelighet til tjenesten økonomisk rådgivning

Nav-kontoret skal både fange opp behovet til personer som selv har bedt om bistand, og der hvor behovet for tjenesten har kommet fram på andre måter. Plikten omfatter også å identifisere behov for tjenesten, uten at personen selv uttrykker konkret behov for dette.

Nav Siljan er et lite Nav-kontor med tre ansatte i tillegg til å ha felles Nav-leder og avdelingsleder med Nav Skien. Det er en kommune med få innbyggere og frem til gjennomføringen av tilsynet er det i 2024, 37 brukere som har mottatt tjenester etter sosialtjenesteloven. De ansatte har derfor gode forutsetninger for å være tilgjengelig for kommunen sine innbyggere.

Det var ikke noe som kom fram i tilsynet som tyder på at Nav-kontoret avviser personer med mulig behov for økonomisk rådgivning eller henviser til Økonomi- og gjeldstelefonen.

Nav-kontoret tar imot henvendelser i alle kanaler. Muntlige henvendelser og søknader blir nedtegnet skriftlig. Kommunen sine innbyggere kan også ta kontakt direkte med veiledere på telefonen.

Beslutning og oppstart av økonomisk rådgivning

Det er et lovkrav at det skal fattes vedtak for tjenestene økonomisk rådgivning etter sosialtjenesteloven § 17. Tjenesten skal være lett tilgjengelig, og det er ikke nødvendig å gjennomføre en omfattende kartlegging for å fatte vedtak. Det skal være en lav terskel for å få vedtak om tjenesten.

Det er lav terskel for å gi tilbud om tjenesten og Nav-kontoret fatter skriftlige vedtak. Alle ansatte skal kunne fatte vedtak. Dette bekreftes gjennom intervju med ansatte og ledelsen. Gjennomgang av saksmapper bekrefter dette. Vedtak, journalnotat og intervju av brukere og ansatte viser at det gjennomføres samtaler før det fattes vedtak om tjenesten. Selve tjenesten starter opp gjerne før eller kort tid etter at det fattes vedtak. Det er utarbeidet en felles mal til bruk når det skal fattes vedtak om tjenester etter § 17 om økonomisk rådgivning. Det er i vedtakene ikke foretatt en individuell vurdering av når tjenesten skal starte opp eller hastegraden. Det er imidlertid en generell oppfatning i kontoret om at denne typen saker haster, og det er derfor ingen ventetid på oppstart av tjenesten.

Statsforvalteren vurderer at dagens praksis ved kontoret sikrer at tjenesten blir startet opp, og gitt i tide.

Oppfølging av tjenesten økonomisk rådgiving

Nav-kontoret tilbyr økonomisk rådgivning på alle nivåer, og tilpasser rådgivningen ut fra brukers konkrete behov. Hovedregelen er at opplysninger som kommer frem i oppfølgingen journalføres i det kommunale fagsystemet.

Behovet til brukere som har fått vedtak om tjenesten økonomisk rådgivning er kartlagt og tiltak er utformet i samarbeid med brukeren. Brukerne får timeavtaler og oppfølgingsarbeidet blir dokumentert i Velferd. Brukere som ikke møter til avtaler, får tilbud om nye timeavtaler. Deler av oppfølgingen nedtegnes ikke i Velferd. Eksempel på dette er budsjett utarbeidet i skjemaer på utsiden av fagsystemet. Disse gis ut til brukeren.

I saker der det er identifisert at brukeren har behov for økonomisk rådgivning, er det vår vurdering at Nav Siljan følger opp brukerne på en forsvarlig måte.

5. Statsforvalterens konklusjon

Her presenterer vi konklusjonen av vår undersøkelse, basert på vurderingene i kapittel 4.

Det ble ikke avdekket lovbrudd ved gjennomføring av tilsynet. Tilsynet er derfor avsluttet.

Med hilsen

Inger Tveit Espeland (e.f.)
assisterende avdelingsdirektør

Hilde Gogstad
rådgiver

Dokumentet er elektronisk godkjent

 

 

Kopi til:
NAV Siljan Postboks 13 3749 SILJAN

Vedlegg: Gjennomføring av tilsynet

I dette vedlegget omtaler vi hvordan tilsynet ble gjennomført, og hvem som deltok.

Varsel om tilsynet ble sendt 20. juni 2024.

Forberedende møte med virksomheten ble gjennomført 19. juni 2024.

Intervju med brukere ble gjennomført på telefonen i perioden 9. - 20. september 2024.

Tilsynsbesøket ble gjennomført ved Nav Siljan, og innledet med et kort informasjonsmøte 16. oktober 2024. Oppsummerende møte med gjennomgang av funn ble avholdt 22. oktober 2024.

En del dokumenter var tilsendt og gjennomgått på forhånd, mens andre dokumenter ble mottatt og gjennomgått i løpet av tilsynsbesøket. Følgende dokumenter ble gjennomgått og vurdert som relevante for tilsynet:

  • Skjema for egenrapportering og dokumentinnhenting
  • Administrativ organisering
  • Organisasjonskart
  • Oversikt over ansatte med navn og ansvarsområde
  • Samarbeidsavtale mellom NAV Vestfold og Telemark og Siljan kommune
  • Avtale om midlertidig ledelse ved Nav Siljan
  • Vedlegg- utfyllende beskrivelse til «Styrings- og resultatdokumenter»
  • Årsmelding Siljan kommune
  • Virksomhetsplan 2024 Nav Siljan
  • Reglement for delegering
  • Oppsummering av stikkprøvekontroll utført i april 2024

Det ble valgt ut 15 mapper med søknader, vedtak og journalnotater etter følgende kriterier:

  • Brukere som har fått vedtak om økonomisk rådgivning
  • Brukere som har fått vedtak om økonomisk stønad
  • Brukere som har saker som handler om strøm- eller husleierestanse og nødhjelp
  • Brukere som har fått vedtak om både økonomisk rådgivning og økonomisk stønad

I tabellen under gir vi en oversikt over hvem som ble intervjuet, og hvem som deltok på oppsummerende møte ved tilsynsbesøket.

Ikke publisert her.

5 brukere ble intervjuet i forbindelse med tilsynet.

Disse deltok fra tilsynsmyndigheten:

  • rådgiver, Hilde Gogstad, Statsforvalteren i Vestfold og Telemark, revisjonsleder
  • seniorrådgiver, Hanne Vogsland, Statsforvalteren i Vestfold og Telemark, revisor
  • seniorrådgiver, Lise Jebsen, Statsforvalteren i Vestfold og Telemark, revisor

Alle rapporter fra dette landsomfattende tilsynet

2024-2025 Nav – økonomisk rådgivning til personer i en vanskelig livssituasjon

Søk etter tilsynsrapporter

Søk