Hopp til hovedinnhold
Internserien

1. Hva er denne tilsynsaktiviteten?

I tilsynsaktiviteten i 2024-2025 skal barnevernstjenestene få tilgang på veiledning og støttemateriell for å gjennomføre egenkontroll av undersøkelser og forbedringsarbeid. Tilsynsaktiviteten er en oppfølging av funn fra tidligere landsomfattende tilsyn med undersøkelsesarbeidet og vil særlig rette søkelyset mot styring, ledelse og forbedringsarbeid. Parallelt med dette vil Bufdir gjennomføre en satsing på de samme temaene. Bufdirs aktiviteter og denne tilsynsaktiviteten utfyller hverandre og viser at styring, ledelse og kontinuerlig forbedringsarbeid er avgjørende for å sikre forsvarlige og trygge tjenester. 

Tilsynets formål er å bidra til å styrke kvaliteten i barnevernet, jf. barnevernsloven § 17-1. Tilsynsmyndighetene kan bruke ulike virkemidler og aktiviteter for å bidra til at regelverket følges. Det å bidra til og å følge opp at tjenestene arbeider i tråd med kravene i lov og forskrift, er en viktig del av tilsynsoppdraget.

Gjennom denne tilsynsaktiviteten vil barnevernstjenestene få tilgang til verktøy for å gjennomgå og vurdere egen praksis. Videre vil dere få informasjon og veiledning fra statsforvalteren om hvordan drive forbedringsarbeid. Selv om disse aktivitetene er knyttet til undersøkelsesarbeid, vil prinsippene ha overføringsverdi og kunne brukes på andre tema og områder.

Statsforvalterne tilbyr aktiviteten til alle barnevernstjenestene. Det er frivillig å delta, men vi mener at alle barnevernstjenester kan dra nytte av materiellet for å gjennomgå egen praksis, avdekke behov for forbedringer, og få innsikt i hvordan de kan forbedre barnevernsarbeidet på en kunnskapsbasert måte.