Hopp til hovedinnhold
Innhold 5 Internkontroll og kvalitetsforbedringsarbeid henger sammen

Meny

Innhold 5 Internkontroll og kvalitetsforbedringsarbeid henger sammen
Internserien

5. Internkontroll og kvalitetsforbedringsarbeid henger sammen

Kvalitetsforbedring er en kontinuerlig prosess som handler om å finne ut hva som kan bli bedre, sette i gang tiltak, sjekke om tiltakene virker og justere dem basert på det man finner ut. Tilnærmingen er svært relevant i sammenheng med internkontroll, ettersom begge fokuserer på å identifisere, vurdere og forbedre kvaliteten på tjenestene virksomheten skal levere. Forskjellen ligger i omfanget og formålet med de to tilnærmingene. Mens internkontrollansvaret er spesifikt rettet mot å sikre overholdelsen av lovkrav, er kvalitetsforbedring en mer generell metodikk for å oppnå kontinuerlig forbedring i enhver virksomhet.  

En forsvarlig drevet barnevernstjeneste innebærer at den er organisert og styrt slik at tjenester og tiltak er i tråd med regelverket så barn som trenger det får nødvendig hjelp, omsorg og beskyttelse til rett tid. Kommunens internkontroll skal sikre at lover og forskrifter følges. Ansvaret for å ha internkontroll ligger hos kommunedirektøren, men selve oppgaven med å utforme, kontrollere og eventuelt justere internkontrollen er i de aller fleste tilfeller delegert til personer som er tettere på tjenestene, i dette tilfellet er det barnevernsleder. 

Kommuneloven § 25-1, andre og tredje ledd:

Kommuner og fylkeskommuner skal ha internkontroll med administrasjonens virksomhet for å sikre at lover og forskrifter følges. Kommunedirektøren i kommunen og fylkeskommunen er ansvarlig for internkontrollen.

Internkontrollen skal være systematisk og tilpasses virksomhetens størrelse, egenart, aktiviteter og risikoforhold.

Ved internkontroll etter denne paragrafen skal kommunedirektøren

  1. utarbeide en beskrivelse av virksomhetens hovedoppgaver, mål og organisering
  2. ha nødvendige rutiner og prosedyrer
  3. avdekke og følge opp avvik og risiko for avvik
  4. dokumentere internkontrollen i den formen og det omfanget som er nødvendig
  5. evaluere og ved behov forbedre skriftlige prosedyrer og andre tiltak for internkontroll.

Barnevernsleder må ha en løpende oversikt over hvordan praksis er i egen barnevernstjeneste og vite om lover og forskrifter følges eller om arbeidet er ulovlig (uforsvarlig). I denne tilsynsaktiviteten er egenkontrollskjemaene og samleskjemaet støtteverktøy som underbygger barnevernsleders ansvar for å ha oversikt over praksis i egen barnevernstjeneste, og som bidrar til å avgjøre om tjenesten utøves i tråd med regelverket. Dersom det avdekkes at praksis ikke er i tråd med regelverket, må forholdene rettes.

Barnevernsleder må også kunne lede forbedringsarbeid slik at ulovlig/uønsket praksis korrigeres så raskt som mulig slik at praksis blir forsvarlig og i tråd med regelverket. I denne tilsynsaktiviteten er det utarbeidet materiell for å støtte dette ansvaret og gi barnevernleder veiledning om kunnskapsbaserte og praktiske metoder for å forbedre praksis i egen tjeneste.

Veiledningen skal bidra til felles forståelse innad i barneverntjenesten om hva i undersøkelsesarbeidet det er viktig å korrigere eller forbedre, støtte en årsaksanalyse til svikten og til å finne frem til hvilke tiltak som må til for å forbedre arbeidet, og hvordan barneverntjenestene kan forsikre seg om at tiltakene gir ønsket forbedring gjennom en ny egenkontroll. 

Veiledningen bygger på forbedringskunnskap og relevante modeller for forbedringsarbeid i velferdstjenestene som Helsedirektoratet har utviklet. I Forbedringsguiden 2024 er dette grundig beskrevet. Helsetilsynet anbefaler at barnevernstjenester som ønsker ytterligere innsikt i kunnskap om forbedring i velferdstjenestene bruker denne guiden og øvrige ressurser på Helsedirektoratets nettsider.

Barneverntjenesten beslutter selv om de vil ha veiledningen. Statsforvalter gir veiledningen, enten i individuell kontakt eller på felles møter med flere barneverntjenester. Barneverntjenestene kan også benytte støttemateriellet på egenhånd.

Hele tilsynsaktiviteten er laget for å gi barnevernsledere erfaring med evaluering av praksis og gjennomføring av systematisk forbedringsarbeid når det er nødvendig. Målet med tilsynsaktiviteten er å bidra til å styrke både undersøkelsesarbeidet og internkontrollen i barnevernstjenestene.