Hopp til hovedinnhold
Internserien

6. Ny gjennomgang – har forbedringstiltakene virket?

Når de planlagte tiltakene har fått virke en stund, er det på tide med en ny gjennomgang av praksis. Dette gjøres ved egenkontroll av nye avsluttede undersøkelser. Kontrollen gjennomføres på samme måte som den første runden.

Svarene i egenkontrollskjemaet overføres til et nytt samleskjema. Samleskjemaet etter første og andre runde sammenlignes. Dette gir grunnlag for å vurdere om de iverksatte tiltakene har ført til forbedring av praksis eller ikke. Dersom de oppsatte målene ikke er nådd, må det bestemmes hvordan dette skal følges opp videre, og prosessen med forbedringsarbeid tar en ny runde.

Dersom barnevernstjenesten er fornøyd med forbedringene, er det viktig at det etableres styringstiltak som bidrar til å opprettholde den nye praksisen.  Hvis barnevernstjenesten gjør ting annerledes nå enn før denne tilsynsaktiviteten – og dette virker – er det viktig at dette opprettholdes fremover.

Barnevernstjenesten sender nytt samleskjema til Helsetilsynet innen 31.12.2025. Barnevernstjenesten sender både det nye samleskjema og en kort vurdering av om tiltakene har hatt ønsket virkning, og hvordan dette skal videreføres, eventuelt korrigeres og følges opp til statsforvalteren innen 31.12.2025.

Vær nøye med å ikke skrive sensitive eller taushetsbelagte opplysninger i samleskjemaet og planen for forbedringsarbeid.

Statsforvalteren gir Helsetilsynet en oppsummering av arbeidet med tilsynsaktiviteten i sitt/sine fylker innen utgangen av januar 2026.