Hopp til hovedinnhold
Innhold 3 Gjennomførte tiltak

Meny

Innhold 3 Gjennomførte tiltak
Internserien

3. Gjennomførte tiltak

Siden høsten 2021 har Statens helsetilsyn tilbudt frivillige møter med pasienter, brukere og ev. pårørende i rollesammenblandingssaker (privatisering og/eller grenseoverskridende atferd) vi mottar. Det (fysiske eller digitale) møtet kommer i tillegg til at de kan uttale seg skriftlig til Helsetilsynet eller kontakte oss for spørsmål, dette informeres om i eget brev ved oppstart av saken i Helsetilsynet. Samtale med pasient, gitt at pasienten ønsker dette, bør være en del av alle tilsynssaker med dette temaet. 

Etter dialog med Riksadvokaten anmelder vi nå saker (gitt at vi vurderer det nødvendig) til politiet som vi ikke gjorde tidligere, da den tidligere begrunnelsen om at sakene allerede var anmeldt ikke er relevant. Riksadvokaten var tydelig på at signaleffekten er annerledes om det er en tilsynsmyndighet som anmelder. Vi vurderer nå også mer systematisk anmeldelse i alle saker av denne typen, og dokumenterer vurderingene i vårt eget arbeid. 

Med bakgrunn i klare anbefalinger fra Pasientovergrepsutvalget om å suspendere helsepersonellet oftere i alvorlige saker, gjør vi nå mer rutinemessige vurderinger av suspensjon enn det som var praksis tidligere. Vi har foreløpig ikke tall på om dette endrer antallet suspensjoner, men det er sannsynlig at det vil være en økning fremover. 

Den administrative reaksjonen advarsel gis ikke lengre, mens reaksjonen faglig pålegg har kommet som en ny reaksjon. Denne er ikke aktuell i alvorlige saker med grenseoverskridende atferd eller andre former for rollesammenblanding, men vil mulig bedre enn advarsel kunne fange opp helsepersonell som ikke innretter seg/endrer praksis etter de tilbakemeldingene om behov for kompetanseheving og endring av faglig praksis som tilsynsmyndighetene gir. 

Helsetilsynet har utarbeidet ny veiledning til statsforvalternes og Helsetilsynets egen saksbehandling av denne sakstypen. Veiledningen beskriver sentrale sider ved tilsynssaker med rollesammenblanding, vurderinger knyttet til anmeldelse og suspensjon, vurderingstemaene i saksbehandlingen, dokumentasjon og bevisvurdering m.m.

Det er også utarbeidet ny veiledning for statsforvalterne og Helsetilsynet knyttet til begrensede autorisasjoner og søknader etter tilbakekall av autorisasjon. Det er også utviklet en ny retningslinje til bruken av veiledere i de tilfeller helsepersonellet må, eller selv ønsker å oppsøke dette knyttet til grenseoverskridende atferd eller privatisering av pasientrelasjoner. Vi stiller nå eksplisitte krav til veilederen og veiledningens/behandlingens innhold. 

Helsetilsynets egen gjennomgang av 10 år med tilsynssaker og hvordan disse har vært saksbehandlet, samt Pasientovergrepsutvalgets rapport har dannet grunnlaget for en oppfølgingsplan med flere aktiviteter og endringer i praksis. Gjennomføringen av tiltakene har skjedd i perioden høsten 2022-høsten 2024. Som et eksempel på et konkret tiltak har vært en egen gjennomgang av tilsynssaker ikke oversendt Helsetilsynet fra statsforvalterne, med en vurdering om det var feil i vurderingene om ikke å oversende sakene.