Meny
4. Gjennomføring av tilsynet
Helsetilsynet har gjennom tilsynsprosessen involvert alle landets kommuner. Dette fordi temaet i seg selv bidrar til økt fokus på barn og unges psykiske helse blant de som står nærmest barna og i beslutningene som omhandler dem. Det er kommunene selv som er de nærmeste til å finne svakheter i eget system og gjøre noe med det.
I oktober 2023 fikk alle kommuner skriftlig informasjon om den planlagte tilsynsaktiviteten, og det ble vinteren 2024 arrangert digitale møter mellom statsforvalterne og kommunene for å orientere om tilsynet. Helsetilsynet utviklet en veileder med detaljert beskrivelse av hvordan statsforvalteren skulle gjennomføre dette tilsynet. Veilederen redegjør for tema og formål med tilsynet, aktuelt lovgrunnlag og hvordan tilsynet skulle gjennomføres og oppsummeres.
Selve tilsynet ble gjennomført i tre faser. Tilsynets første fase var gjennomføring av spørreundersøkelse. I tidsrommet fra januar til mars 2024 fikk alle kommuner tilsendt en digital spørreundersøkelse. Samtlige kommuner svarte, med unntak av to. For å gjenspeile at folkehelseloven er sektorovergripende, ble kommunene bedt om å legge til rette for bred tverrsektoriell deltakelse når de skulle svare. Dessuten kunne besvarelser fra enkeltpersoner øke faren for mangelfull informasjon om et arbeid som skal være tverrfaglig og involvere flere sektorer.
I tilsynets andre fase gjennomførte statsforvalterne dybdeintervjuer i tre kommuner i hvert embete. Kommunene ble valgt med bakgrunn i demografi, statsforvalternes kjennskap til kommunene og svarene oppgitt i spørreskjemaet. Helsetilsynet utarbeidet intervjuguiden, og statsforvalterne oppsummerte funnene i en rapport som deretter ble sendt til Helsetilsynet.
Tredje og siste fase er tilsynets oppfølgingsfase. I denne fasen gjennomfører statsforvalterne samlinger med kommunene for å legge frem regionale og nasjonale funn og erfaringer. Helsetilsynet oppsummerer resultater både fra spørreundersøkelsen og intervjuene i en rapport på nasjonalt nivå.
4.1. Brukerinvolvering i tilsynet
Barn og unges egne erfaringer med sitt lokalmiljø og hvilke helsefremmende og forebyggende tiltak som finnes, er en viktig kilde til informasjon for tilsynsmyndigheten. Kommunene er pålagt å ha egne ungdomsråd jf. kommuneloven (11), og de skal involvere barn og unge i sitt planarbeid, se plan- og bygningsloven § 5-2 (8). Barn og unges rett til å bli hørt følger også av Grunnloven § 104 (12) og Barnekonvensjonen artikkel 12 (13). Ved å lytte til barn og unge får man økt kunnskap om hvordan tiltak utviklet for denne gruppen oppleves, og om de har fått mulighet selv til å bidra i planlegging og utforming av tiltakene.
Statsforvalterne ble oppfordret til å inkludere samtaler med barn og unge i de kommunene hvor de gjennomførte dybdeintervjuer. I 25 av 30 kommuner har statsforvalterne snakket med representanter fra målgruppen om i hvilken grad de medvirker i det lokale folkehelsearbeidet rettet mot barn og unge.