Hopp til hovedinnhold
Innhold 4. Styring og kontroll av virksomheten

Meny

Innhold 4. Styring og kontroll av virksomheten
Andre publikasjoner

4. Styring og kontroll av virksomheten

Internkontroll og risikostyring

Helsetilsynet har system for internkontroll knyttet til måloppnåelse, økonomiforvaltning og etterlevelse av regelverk mv. Styringssystemet beskriver policyer, prosedyrer og veiledere på virksomhetsområder, sikkerhet, personvern, risikostyring, avvikshåndtering og ledelsens gjennomgang av virksomheten. I 2024 har Helsetilsynet fortsatt innføringen av kvalitetssystemet for helseforvaltningen som ble anskaffet i 2023, og har tatt i bruk modulene for avvikshåndtering, styrende dokumenter og virksomhetsplanlegging. Arbeidet fortsetter i 2025, med innføring av modulene for personvern og risiko.

Helsetilsynet har samlet arbeid med intern sikkerhet og beredskap, herunder arbeid med informasjonssikkerhet og personvern, i Avdeling for virksomhetsstyring. Avdelingen har det samlede ansvaret for styrende dokumenter innen sikkerhet, systematisk sikkerhetsstyring, og det strategiske ansvaret for sikkerhetsområdet med tilhørende risikostyring.

I 2024 etablerte vi et styringssystem for informasjonssikkerhet, og innføringen av dette er et løpende arbeid med informasjon til og bevisstgjøring av ansatte som har pågått gjennom hele 2024, og som fortsetter i 2025 for å styrke systematikk i arbeidet med informasjonssikkerhet, personellsikkerhet og fysisk sikkerhet.

Når det gjelder oppdraget om å anskaffe av nasjonal begrenset nett (NBN), har Helsetilsynet vurdert at det ikke er hensiktsmessig å anskaffe dette i nåværende lokaler hvor leiekontrakten opphører november 2027.

Helsetilsynet har, sammen med Norsk Helsenett (NHN) og Statsforvalterens fellestjenester (STAF), i 2024 gjennomført flere tiltak og aktiviteter for IKT-tjenester og infrastruktur for å øke robustheten i vår IKT-portefølje.

Helsetilsynets utarbeider årlige risiko- og sår­barhetsvurderinger knyttet til måloppnåelse og gjennomføring av virksomhetsplanen.

Helsetilsynets kriseplan skal sikre at relevant informasjon hentes på forsvarlig og koordinert måte hvis det skjer en ekstraordinær situasjon. Informasjonen kan ved behov gi grunnlag for råd og veiledning eller ev. pålegg hvis situasjonen krever det. Helsetilsynet har kun operativ beredskapsoppgave i forbindelse med streikesituasjoner, hvor vi overvåker helsemessige konsekvenser av lovlige arbeidskonflikter. Denne beredskapsoppgaven følger egen prosedyre når behov inntreffer.  

Ledelsens gjennomgang av virksomheten skjer hvert tertial. Ledelsens gjennomgang er en systematisk og målrettet oppfølging av Helsetilsynets aktiviteter, prosesser, resultater og styringssystem. Gjennomgangen støtter opp under vår evne til å levere tjenester og produkter etter kravene som stilles av våre oppdragsgivere (HOD, BLD, AID og JD) og lovgiver, i tråd med interne krav, og på en måte som møter brukernes legitime forventninger. Gjennomgangen skal dessuten sikre at vi bygger prosesser for kontinuerlig forbedring i virksomheten.

Statens helsetilsyn ivaretar gjennom NHN sine anskaffelser, et systematisk og helhetlig arbeid for å redusere klimagassutslipp, naturfotavtrykk og energibruk. I tillegg har utstrakt bruk av digitale møteformer bidratt til å styrke dette arbeidet.

Personellmessige forhold

Ved utløpet av 2024 hadde Helsetilsynets 125 ansatte, derav 8 midlertidig ansatt. I løpet av 2024 har totalt 8 medarbeidere hatt midlertidige stillinger, derav 7 kvinner og 1 mann.

Gjennomsnittsalderen i Statens helsetilsyn var 50 år per 31. desember 2024 (49 år for kvinner og 54 år for menn). Av 125 ansatte er 21 personer 62 år eller eldre. Statens helsetilsyn ansetter en stor andel arbeidstakere med lang arbeidserfaring, noe som er med å forklare den relativt høye gjennomsnittsalderen og andelen ansatte over 62 år.

Statens helsetilsyn legger til rette for arbeidstakere i ulike livsfaser, blant annet ved mulighet for hjemmekontor inntil to dager i uken for ansatte med egnede oppgaver. Som et virkemiddel for å stimulere eldre arbeidstakere til å forlenge yrkeskarrieren, gis alle ansatte over 62 år tjenestefri med lønn i 14 dager i året (8 dager er avtalt sentralt og 6 dager er avtalt lokalt, jf. HTA § 5.6.1).

Statens helsetilsyn har som mål at sykefraværet skal være under 4 pst. Sykefraværet har vært relativt stabilt og lavt de senere årene, men økte i 2023 til 4,40 pst. og dette var uendret i 2024.

Statens helsetilsyn har vurdert muligheten for å ta inn lærlinger i 2024, men dette har ikke vært mulig grunnet få egnete arbeidsoppgaver. Dette skyldes blant annet at flere oppgaver hvor det ville vært aktuelt å hente inn lærlinger, ivaretas av Norsk helsenett.

Rapport på likestilling

Av de 125 ansatte pr. 31. desember 2024, var det 92 kvinner og 33 menn. Dette gir en kvinneandel på 74 pst.

Figur 21 Utvikling i antall ansatte og fordeling mellom kjønn

Figur 21 Utvikling i antall ansatte og fordeling mellom kjønn

Tabell for figur. Utvikling i antall ansatte og fordeling mellom kjønn.
År Kvinner Menn Antall ansatte % vis andel kvinner
2022 98 35 133 74 %
2023 97 32 129 75 %
2024 92 33 125 74 %

Tabell 15 viser antall ansatte i ulike stillingskategorier og forholdet mellom kvinner og menns lønn. Medarbeidere i lave stillingsbrøker (20 pst. eller mindre) er holdt utenfor statistikken da disse vil gi et skjevt bilde av lønnsstatistikken.

Tabell 15 Kjønn og lønn fordelt på ulike stillingskategorier per 31.12.2024*

Stillingskategori 

Antall

Kjønnsbalanse

Kvinners andel av menns lønn

K

M

K

M

Avdelingsdirektør

6

83 %

17 %

95 %

100 %

Mellomledernivå (underdirektør)

12

75 %

25 %

108 %

100 %

Seniorrådgiver

77

77 %

23 %

84 %

100 %

Rådgiver

11

82 %

18 %

86 %

100 %

Førstekonsulent og konsulent

7

71 %

29 %

100 %

100 %

Andre stillinger**

3

0 %

100 %

0 %

100 %

Totalt i virksomheten

116

75 %

25 %

85 %

100 %

*Statistikken er ekskl. direktør og ansatte i små stillinger (<20%) men inkluderer ansatte i permisjon per 31.12.

** herunder ansatte i “særlig uavhengige stillinger”

Kvinners andel av menns lønn i 2024 er 85 pst.

Det er en overvekt av kvinner, særlig i de yngste aldersgruppene som er i starten av sin yrkeskarriere. I den eldste aldersgruppen av ansatte, jevner antallet kvinner og menn seg ut.

Helsetilsynets mannlige medarbeidere er i stor grad leger og andre høytlønnede yrkesgrupper. Disse strukturelle forholdene er med på å forklare lønnsulikhetene mellom kjønn på virksomhetsnivå.

Hovedregelen er at stillinger kunngjøres som heltidsstillinger. I enkelte tilfeller benyttes deltidsstillinger, da det kan være nyttig at helsepersonell kombinerer klinisk virksomhet med jobb i Helsetilsynet. I tillegg har vi jusstudenter i deltidsstillinger som behandler innsynsbegjæringer.

Enkelte medarbeidere arbeider deltid av hensyn til behovet for tilpasset arbeidstid i ulike livsfaser. Deltid benyttes der begge parter ønsker en slik ordning. I 2024 arbeidet 13 kvinner og 8 menn deltid.

Arbeidet med likestilling, ikke-diskriminering og inkludering

Arbeidet med likestilling, ikke-diskriminering og inkludering er ivaretas i overordnede dokumenter og prosesser:

  • Helsetilsynet arbeider med aktivitets– og redegjørelsesplikten (ARP). Risikoer for diskriminering og hindre for likestilling er definert, og mulige årsaker er analysert. Arbeidet med ARP internt har gitt økt oppmerksomhet rundt ulike problemstillinger rundt likestilling og diskriminering.
  • Helsetilsynets lønnspolitikk er utarbeidet i samarbeid mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte og inneholder ulike lønnspolitiske mål, kriterier for lønnsfastsettelse og arenaer for lønnsutvikling. Det er blant annet mål om at lønnssystemet skal bidra til å fremme reell likestilling mellom kjønn og motvirke ikke-formålstjenlige lønnsforskjeller.
  • I en intern, årlig rapport på personalområdet, blir detaljert status på en rekke områder presentert. Resultatene benyttes som indikatorer for status i virksomheten, og kan danne grunnlag for endringer og forbedringstiltak.
  • Statens helsetilsyn fortsetter arbeidet med å bli en mer inkluderende virksomhet. Dette gjøres særlig i forbindelse med rekruttering. Gjennomsnittlig har om lag 5 pst. av alle rekrutteringer i Helsetilsynet vært personer med funksjonsnedsettelse eller “hull i CV”. I 2024 ble det ansatt én person med funksjonsnedsettelse.

Tabell 16 Antall nyansatte og antall ansatte i kategorien nedsatt funksjonsevne eller «hull i CV»

År

Antall ansatte i kategorien nedsatt funksjonsevne eller “hull i CV”

Antall nyansatte totalt

2020

0*

23

2021

1

19

2022

0

19

2023

2

16

2024

1

11

*det ble gitt tilbud til èn person med funksjonsnedsettelse, denne takket nei til stillingen

Kjøp av konsulenttjenester

Helsetilsynet benytter kjøp av konsulenttjenester innen fagområder vi selv ikke har kompetanse på. Regnskapet for 2024 viser en utgift på 10 343 181 kroner til kjøp av konsulenttjenester (konsulenttjenester innen økonomi og juss, til utvikling av programvare, IKT-løsninger mv., til organisasjonsutvikling, samt til øvrige konsulenttjenester). Dette er en økning på ca. 3,4 millioner kroner fra 2023. For 2024 gjelder dette særlig kjøp av konsulenttjenester knyttet til digitaliseringsområdet, innledende arbeid for utviklingen av et felles fagsystem for Helsetilsynet og statsforvalterne, gjennomføring av en konseptanalyse for data- og analyseplattform, og arbeid med IKT-plattform (infrastruktur), informasjonssikkerhet, personvern og kunstig intelligens.

Helsetilsynet har ikke kjøpt konsulenttjenester fra kommunikasjonsbransjen i 2024.