Hopp til hovedinnhold
Innhold 5. Vurdering av framtidsutsikter

Meny

Innhold 5. Vurdering av framtidsutsikter
Andre publikasjoner

5. Vurdering av framtidsutsikter

Flere overordnede forhold innrammer og påvirker Helsetilsynets arbeid i den nære fremtiden, for eksempel

  • nye metoder og organisasjonsformer, herunder digitalisering
  • demografi, folkehelseutvikling og endrede sosiale forhold
  • klima- og miljøendringer
  • samfunnssårbarhet, sikkerhet og beredskap

Tjenestene utfordres allerede på tilgang til kompetanse og ressurser, sett opp mot forventninger og behov. Samtidig gir teknologi nye muligheter for gode, tilpassede og effektive tjenester, men også ny risiko. I alle mulige fremtidsscenarioer må Helsetilsynets arbeid bygge opp om at tjenestene skal være bærekraftige.

De neste årene vil vi øke innsatsen for god faglig styring og støtte til statsforvalterenes arbeid.  I 2025 vil arbeidet særlig gjelde oppfyllelse av rettigheter.  Vi vil utvikle verktøy og metoder som støtter mer samstemt oppgaveløsning, øker nytteverdien av tilsynsrapporter, og videreutvikler inkludering av brukere. Gode analyser gir grunnlag for bedre risikovurderinger, og mer effektiv og målrettet innretning av tilsynsarbeidet.

Tilsyn må understøtte tjenestenes egen evne til kvalitetsutvikling og oppfølging av risiko og svikt. Ny meldeordning for alvorlige hendelser vil kunne gi grunnlag for bedre situasjonsbilder og analyser. Dette vil bidra til sikrere tjenester, og gi kunnskapsgrunnlag for andre myndigheters arbeid.

Vellykket digitalisering vil være en kritisk faktor. En annen kritisk faktor vil være graden av sammenheng og samordning mellom Helsetilsynet og statsforvalterembetene. Våre fagsystemer må håndtere aktuelle utfordringer, men også være tilpasset fremtidig styrings- og tilsynsvirksomhet. I tillegg til øremerkede midler, vil vi øke disponeringen av egne ressurser til forbedring, utvikling og implementering av nye arbeidsformer og redskaper.

Vi utvikler en felles dataplattform for analyse og et felles fagsystem for Helsetilsynet og statsforvalterne og tar i bruk KI. Vi vil starte med rettighetsklager, hvor behovet hos statsforvalterne er stort. Fremtidens tilsyn med tjenestene, både planlagt og hendelsesbasert, vil i de fleste tilfeller også ha sider mot digitale løsninger og utstyr. Dette vil stille krav til utvikling av vår tilsynsmetodikk og at vi fortsetter å bygge kompetanse på feltet.

Tilsynserfaringer har vist at helsetjenestene og barnevernet ikke samarbeider godt nok med å ivareta sårbare barns beste.  Dette må bli bedre. Helsetilsynet vil legge til rette for å se de ulike tjenestene på tvers og i sammenheng, slik at tilsynsmyndigheten kan vurdere det samlede tilbudet og samhandlingen om dette.

Vi er i full gang med å etablere en undersøkelsesordning for alvorlige hendelser som gjelder barn. Dette er et arbeid som har høy prioritet i 2025.  Senest i 2023 fremla Helsetilsynet en gjennomgang av saker hvor barn i barnevernsinstitusjoner har mistet livet. Det er derfor svært viktig på vegne av de barn dette gjelder, deres familie og pårørende, at en slik ordning nå endelig blir etablert, slik at vi kan lære av det som skjer, bidra til forbedring og derved forebygge nye hendelser.

Vi forsetter også i 2025 det landsomfattende tilsynet med ansvaret til Nav-kontoret for å tilby økonomisk rådgiving til personer som er i en vanskelig økonomisk situasjon. Det omfattende arbeidet med å utvikle kvaliteten på tilsynet med barnevernsinstitusjonene vil fortsette og stadig justeres i tråd med de erfaringene statsforvalterne gjør. Våre analyser viser at skrøpelige eldre er en risikoutsatt gruppe, og dette vil følges opp med flere tilsynsaktiviteter i årene som kommer.

Tillit, rettssikkerhet og velferdstjenester med god kvalitet, er grunnverdier i samfunnet vårt. Helsetilsynet har et viktig oppdrag med å bidra til dette. Kunnskapsbasert og målrettet tilsyn virker, og i tiden fremover vil vi styrke og utvikle arbeidet vårt, med sikte på god innretning, høy effekt og tydelig nytteverdi.