Meny
Tilsynsaktiviteter på barnevernsområdet – en sammenstilling og analyse av tilsynserfaringer og tilsynsfunn i 2022 og 2023
Rapport fra Helsetilsynet 4/2024
Rapporten er svar på et nytt fast oppdrag fra Barne – og familiedepartementet om å sammenstille og analysere tilsynsfunn og tilsynserfaringer i barnevernet. Datagrunnlaget i rapporten består av informasjon som tilsynsmyndighetene får ved å opprette tilsynssaker, behandle klagesaker, og utføre planlagte tilsyn ved barnevernsinstitusjoner. Informasjonen gir ikke et representativt bilde eller beskriver ikke tilstanden i barnevernet som helhet, men gir et innblikk i områder og temaer som har vært fremtredende for statsforvalterne i tilsynsarbeidet. Gjennomgangen er basert på tilsynsaktiviteter hos statsforvalterne i 2022 og 2023.
Rapporten trekker frem ni temaer som vi mener viser sentrale eller alvorlige tilsynsfunn:
-
- Barns medvirkning
- Hjelpetiltak og ettervern
- Barnevernstjenestens forvaltningskompetanse
- Samarbeid med foreldre
- Samhandling mellom tjenester og manglende oppfølging av barn og foreldre
- Bufetats bistandsplikt
- Barnevernsinstitusjonene og tvangsprotokoller
- Saker om medhold i klager på tvang i akutte faresituasjoner
- Overgrep og grenseoverskridende atferd mot barn på institusjon
Funnene i rapporten indikerer samlet en systemsvikt. Vi mener det er helt nødvendig å se utfordringene i sammenheng. Særlig gjelder dette manglende samhandling, brudd på bistandsplikten og utfordringene institusjonene har for å gi barna forsvarlig omsorg. Dette bør også ses i sammenheng med hvilke tiltak som er iverksatt på tidligere tidspunkt. Svikt på disse områdene kan få alvorlige konsekvenser for barn som allerede er i en sårbar posisjon. Overgripende for de fleste utfordringer er hvor viktig det er med god forvaltningskompetanse.
Det er de siste årene iverksatt flere tiltak på barnevernsfeltet for å bedre kvaliteten i barnevernet og styrke barn og foreldres rettssikkerhet, men vi mener dette ikke er tilstrekkelig. Det haster å få på plass gode helhetlige tiltak.
ISBN 978-82-93595-59-5