Hopp til hovedinnhold

4. Tema og rammer for tilsynet

Formålet med tilsyn er å bidra til å styrke sikkerhet og kvalitet i tjenestene og bidra til rettsikkerhet og tillit. Helsetilsynet skal undersøke, kontrollere og følge opp at tjenestene og personellet holder seg innenfor kravene i lov og forskrift.

Tema for tilsynet er: 

Hvordan sikrer kommunen forsvarlige helsetjenester til tjenestemottaker med vedtak om trygghetsalarm

Tematikken i tilsynet inkluderer blant annet:

  • prosesser og vurderinger ved tildeling av trygghetsalarmer
  • informasjon som gis til responssenteret
  • samhandling gjennom hele prosessen
  • dokumentering av informasjon og systemer for å dele informasjon

Tilsyn skal bidra til å styrke sikkerheten og kvaliteten i tjenestene[9]. Helse- og omsorgstjenestene som tilbys eller ytes skal være forsvarlige[10]. Dette ansvaret innebærer en plikt til å planlegge, gjennomføre, evaluere og korrigere virksomheten, slik at tjenestenes omfang og innhold er i samsvar med krav i lov og forskrift. For å oppfylle plikten til forsvarlige helse- og omsorgstjenester skal kommunen blant annet tilby helsetjenester i hjemmet og hjelp ved akutte situasjoner[11]. Kommunen må organisere tjenestene slik at hver tjenestemottaker får et helhetlig, koordinert og verdig tilbud. Det innebærer også at kommunen må sørge for at det er tilstrekkelig fagkompetanse i tjenesten, og at de ansatte kan oppfylle sine lovpålagte plikter, inkludert kravet til forsvarlig yrkesutøvelse, plikten til å yte øyeblikkelig hjelp og dokumentasjonsplikten[12].

Kommunen skal også jobbe systematisk med kvalitetsforbedring og sikkerhet for tjenestemottakere[13]. Dette er nærmere beskrevet i forskriften om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten. Kommunen må ha oversikt over områder med risiko for svikt i helsetilbudet og planlegge hvordan denne risikoen kan reduseres. Dette innebærer å gjennomgå uønskede hendelser, og ev. innføre endringer, for å forhindre at de skjer igjen. Helsedirektoratets veileder til forskriften gir ledelsen råd om hvordan de kan tilrettelegge og styre tjenestene[14].

Hensikten med tilsynet er å forstå hva som skjedde før hendelsen, identifisere mulige uforsvarlige forhold, undersøke årsakene, fremme læring og redusere risikoen for lignende hendelser. Vi er opptatt av hvordan kommunen sikrer forsvarlig oppfølging av tjenestemottakere med mulig alvorlig sykdom eller skade, og at tjenestene er organisert slik at de ansatte kan utføre arbeidet sitt i tråd med faglige krav.

[9] Se helsetilsynsloven §§ 1 og 6

[10] Se HOL § 4-1 og helsepersonelloven § 16

[11] Se HOL § 3-2, blant annet punktene 3 og 6

[12] Se helsepersonelloven §§ 4, 7, 39 og 30 samt forskrift om pasientjournal

[13] Se HOL § 4-2 og forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten §§ 8 bokstav d og e og § 9

[14]